Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycający przepis na olej z marchewki. Idealny do sałatek

Zachwycający przepis na olej z marchewki. Idealny do sałatek

Przepis na olej z marchewki
canva/agrobacter

Olej z marchewki może być smacznym urozmaiceniem niejednej sałatki. Przygotowanie aromatycznego dodatku jest bardzo proste, a korzyści z sięgania po niego ogromne. Sprawdźcie koniecznie.

Marchewka jest pełna cennych składników odżywczych. Obfituje m.in. w betakaroten, witaminę A i C, żelazo, miedź oraz wapnia. Olej z jej dodatkiem stanowić zatem może nie tylko smaczny, ale też korzystny dla naszego zdrowia i urody produkt. Podpowiadamy jak go przygotować.

Przepis na znakomity olej z marchewki

Do zrobienia smakowitej mikstury potrzebne będą oczywiście marchewki. Koniecznie świeże — z czasem warzywa tracą na wartości. Przyda się też olej słonecznikowy i naczynie z ciemnego szkła, które pomieści zarówno warzywo, jak i tłuszcz.

Kolor szkła odgrywa tu kluczową rolę — w przezroczystym naczyniu marchew będzie miała kontakt ze światłem słonecznym, które może obniżyć wartość uzyskanego produktu. Oczywiście butelka czy słoik muszą być szczelne i czyste.

Jak zrobić olej marchewkowy? Prosty przepis na cenny produkt

Zaczynamy od umycia i obrania marchewek. Następnie ścieramy je na tarce o mniejszych oczkach i przenosimy do naczynia. Zalewamy je olejem słonecznikowym tak, aby przykryć całą objętość startych warzyw.

Zamykamy całość szczególnie i odstawiamy na 4 tygodnie w zacienione i niezbyt ciepłe miejsce np. do szafki kuchennej. Teraz pozostaje jedynie czekać i codziennie potrząsać miksturą. Po miesiącu olej należy odcedzić.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na dania z marchewką. Sprawdźcie prosty przepis na warzywne kotlety z jej udziałem — są lekkie i pyszne. Być może też skusi was pyszny marchwiak. Wilgotne i delikatne ciasto zachwyci nie tylko najmłodszych.

Olej marchewkowy  jest cenny i smaczny
canva/Premkamon Bun

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: