Zachwycający przepis na olej z marchewki. Idealny do sałatek
Olej z marchewki może być smacznym urozmaiceniem niejednej sałatki. Przygotowanie aromatycznego dodatku jest bardzo proste, a korzyści z sięgania po niego ogromne. Sprawdźcie koniecznie.
Marchewka jest pełna cennych składników odżywczych. Obfituje m.in. w betakaroten, witaminę A i C, żelazo, miedź oraz wapnia. Olej z jej dodatkiem stanowić zatem może nie tylko smaczny, ale też korzystny dla naszego zdrowia i urody produkt. Podpowiadamy jak go przygotować.
Przepis na znakomity olej z marchewki
Do zrobienia smakowitej mikstury potrzebne będą oczywiście marchewki. Koniecznie świeże — z czasem warzywa tracą na wartości. Przyda się też olej słonecznikowy i naczynie z ciemnego szkła, które pomieści zarówno warzywo, jak i tłuszcz.
Kolor szkła odgrywa tu kluczową rolę — w przezroczystym naczyniu marchew będzie miała kontakt ze światłem słonecznym, które może obniżyć wartość uzyskanego produktu. Oczywiście butelka czy słoik muszą być szczelne i czyste.
Jak zrobić olej marchewkowy? Prosty przepis na cenny produkt
Zaczynamy od umycia i obrania marchewek. Następnie ścieramy je na tarce o mniejszych oczkach i przenosimy do naczynia. Zalewamy je olejem słonecznikowym tak, aby przykryć całą objętość startych warzyw.
Zamykamy całość szczególnie i odstawiamy na 4 tygodnie w zacienione i niezbyt ciepłe miejsce np. do szafki kuchennej. Teraz pozostaje jedynie czekać i codziennie potrząsać miksturą. Po miesiącu olej należy odcedzić.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na dania z marchewką. Sprawdźcie prosty przepis na warzywne kotlety z jej udziałem — są lekkie i pyszne. Być może też skusi was pyszny marchwiak. Wilgotne i delikatne ciasto zachwyci nie tylko najmłodszych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rewelacyjne kotlety kebab są lepsze niż mielone i schabowe. Nikt się nim nie oprze
Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło przepis na gołąbki. Potrzebne są 3 rodzaje mięsa