Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Przenigdy nie dodawaj jej do faworków. Wyjdą dalekie od ideału, irytacja gotowa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.01.2024 16:31

Przenigdy nie dodawaj jej do faworków. Wyjdą dalekie od ideału, irytacja gotowa

faworki
Canva/idipapp

Idealne faworki powinny być delikatne i kruche. Jednak żeby wychodziły właśnie takie, trzeba koniecznie przestrzegać kilku zasad. Do najważniejszych z nich należy wybór składników.

Jak zrobić idealne faworki

Faworki to niełatwa sprawa – wie o tym każda gospodyni. Jest też wiele sztuczek, które pozwalają osiągnąć te najbardziej pożądane cechy. Jak zrobić, żeby ciasto było idealnie kruche i rozpływało się w ustach? A jak, żeby faworki nie wypiły nadmiaru tłuszczu z patelni?

Odpowiedzią na to pytanie jest właściwy dobór i przygotowanie składników. Skupimy się tutaj na klasycznych faworkach, choć można przecież sięgnąć po inne. Są przepisy, które pozwalają zrobić np. faworki z ciasta francuskiego. Niektórzy używają też ciasta piwnego, co jest przepisem pokrewnym naszym rozwiązaniom.

faworki na talerzu

Kroję pomidory na plastry, smażę i dodaję jajko. Ostatnio to mój ulubiony sposób na śniadanie

Ciasto na faworki

Przygotowanie ciasta na faworki zaczynamy więc od ważnej rzeczy dotyczącej przechowywania składników. Po pierwsze bowiem, wszystko, co znajdzie się w naszym cieście, musi być dobrze schłodzone. Jajka i śmietanę wyjmujemy więc prosto z lodówki dopiero kiedy przyjdzie pora na przygotowywanie z nich ciasta.

Podobnie jest ze smażeniem faworków. Na cieniuteńkie placuszki rozwałkowujemy ciasto świeżo wyjęte z lodówki. Szybko kroimy je i od razu smażymy. Nie przygotowujemy zawijanych faworków na długo przed wrzuceniem ich na patelnię.

Wódka w cieście i dobra mąka

Koniecznie trzeba też pamiętać o dodatku wódki albo spirytusu – około łyżki na każde dwie szklanki mąki. Alkohol, tu w mocnym wydaniu, nie zmieni smaku faworków. Służy jedynie temu, by zaimpregnować je przed tłuszczem. To właśnie dzięki niemu nasze idealne faworki nie będą zostawiały tłustych plam na palcach.

Ale kluczowa w cieście jest oczywiście mąka. I tu najważniejsza przestroga. Choć na półkach naszych sklepów jest dzisiaj wiele różnych postaci tego podstawowego składnika, używajmy zawsze mąki pszennej typu 450. Nie może być tu mowy o razowych zamiennikach czy mąkach z pełniejszego przemiału. Dobrze przesiana tortowa – i tylko ona.

Spróbuj swoich sił w trudnym quizie na znajomość książek kucharskich oraz poznaj przepis na domową kiełbasę w słoiku.

Faworki posypane cukrem