Mieszam mięso z przyprawami i wkładam do słoików. Zyskuję kiełbasę, która bije na głowę kupne odpowiedniki
Czy są tu smakosze kiełbasy? Liczę, że tak, bo mam dla was prosty i smakowity patent na zrobienie kiełbasy ze słoika. Efekt po prostu zachwyca i nie ma porównania z kupnymi kiełbasami. Zróbcie kiełbasę ze słoika w swojej kuchni i cieszcie się jej wyśmienitym smakiem.
Kiełbasa ze słoika prostsza niż myślisz
Czy lubicie kiełbasę? To apetyczny i pachnący dodatek do pieczywa i rozmaitych dań. Pasuje do bigosu i smakowitych zapiekanek. Jednak kiełbasy ze sklepu pozostawiają wiele do życzenia. Ich skład i jakość bywa nie najlepsza. W takich produktach jest też sporo soli i substancji konserwujących.
Dlatego, jeśli lubicie jeść kiełbasę, to warto przyrządzić ją w domu. Potrzebujemy mięso, przyprawy i słoiki. Sami zrobicie kiełbasę ze słoików, której smak jest doskonały. Ten swojski produkt bije na głowę kupne kiełbasy. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube Schneller Koch. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.
Czy można jeść kiełbasę z białym nalotem? Odpowiedź wcale nie jest oczywistaJak zrobić kiełbasę ze słoika?
Składniki:
- 1,4 kg łopatki wieprzowej
- 800 g boczku wieprzowego
- 250 g wędzonego boczku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 200 ml wrzącej wody
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kopru włoskiego
- 1 ½ łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól
- 35 g żelatyny
Mięsa i boczek kroimy i mielimy, a przyprawy wsypujemy do mięsa. Na każdy 1 kg mięsa dajemy 17 g soli. Liście laurowe i ziele angielskie zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach rozpuszczamy w tej wodzie 35 g żelatyny. Wlewamy taką mieszankę do mięsa i dokładnie wyrabiamy.
Przygotowujemy wyparzone wcześniej słoiki i nakładamy do nich mięso, zakręcamy i pasteryzujemy 90 minut. Robimy to w odstępach 24-godzinnych nawet pięć razy. To metoda sterylizacji. Słoiki zostawiamy do ostygnięcia w garnku. Możemy je przechowywać w chłodnym miejscu nawet 3-4 miesiące.
Kiełbasa ze słoika najlepsza pod słońcem
Kiełbasa ze słoika jest prostym patentem na zrobienie domowej kiełbasy. Wystarczy zmielić mięso, dodać przyprawy i włożyć masę do słoików. Proces sterylizacji jest dość długi i żmudny, ale jak najbardziej potrzebny. Dzięki niemu mamy pewność, że kiełbasa będzie się nadawać do spożycia przez kolejne 4 miesiące.
Możemy ją jeść z kanapkami i dodawać do rozmaitych dań. Taka domowa kiełbasa jest apetyczna i pełna aromatu. Smakuje dużo lepiej niż kiełbasa kupiona w sklepie. Pisaliśmy o pysznych tostach na śniadanie. Podawaliśmy przepis na herbatkę, która wspomaga trawienie.
Źródło: YouTube/@SchnellerKoch1
Zdjęcia: YouTube/@SchnellerKoch1