Smakosze.pl Produkty Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest cenniejsza niż myslisz
Canva/JurgaR

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest cenniejsza niż myslisz

12 stycznia 2024

Białą część pora używamy do zup, sałatek i sosów. Dostarcza nam smaku i wielu wartości odżywczych. Jednak, co zrobić z zieloną częścią tego warzywa? Na pewno jej nie wyrzucajmy Przyda się, bo jest cenna w kuchni i dla naszego zdrowia.

Por pełen smaku i witamin

Por często gości w naszej kuchni. Z tego lubianego warzywa przyrządzamy sałatki i dodajemy go do zup . Urozmaica smak zapiekanek oraz sosów. To warzywo nasycone jest witaminą C, K i B6 . Pomaga w walce z uporczywym kaszlem, wspomaga układ krążenia i obniża ciśnienie.

Ma też działanie antybakteryjne i chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikam i. Jednak zwykle w kuchni wykorzystujemy tylko białą część pora. Co zrobić w zieloną częścią? Mamy na to sposób, bo jest ona bardziej cenna, niż myślimy.

por
Canva/RichHobson
Zimą zawsze gotuję tę zupę. Syci bardziej niż drugie danie i cudownie rozgrzewa, robię ją w pół godziny

Co zrobić z zieloną częścią pora?

Zielona część pora ma ostrzejszy smak niż biała. Dlatego warto ją wykorzystać podczas gotowania różnych dań. Jest też bogata w witaminę A, która doskonale działa na nasz wzrok. Warto pamiętać, że niedobór tej witaminy prowadzi do rozwoju tzw. kurzej ślepoty . Objawami tej choroby jest niewyraźne widzenia po zmroku.

Włączenie zielonej części pora do naszej diety wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu. Chroni nas też przed zawałem serca. Polecamy prosty przepis na smaczną zupę krem z liści pora. Dzięki niemu nie zmarnujemy zielonej części tego warzywa i przyrządzimy pyszne danie.

Jak zrobić zupę krem z liści pora?

Składniki:

  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 50 g sera parmezan
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie zupy kremu zaczynamy od pokrojeniu całego pora i podsmażeniu go na patelni. Dodajemy pokrojone ziemniaki, natkę pietruszki i lubczyk . Wlewamy bulion warzywny i zagotowujemy.

Następnie zmniejszamy ogień pod garnkiem. Gotujemy przez 30 minut. Gdy zupa ostygnie blendujemy ją krem. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem. Zupa jest wyrazista w smaku i prosta w przygotowaniu. Polecaliśmy przepis na pyszne zapiekanki jak z PRL-u. Radziliśmy, jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych.

zupa krem z pora
Canva/matka_Wariatka

Źródło: interia.pl

Kasjer powiedział całą prawdę o pracy w Biedronce. Zarobki to nie jedyny problem, padł zarzut do klientów
To cudowne ciasto robię w 15 minut. W tym przepisie nie ma co się nie udać, prościej się już nie da
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy