Smakosze.pl Porady Przenigdy tak nie rób podczas smażenia ryby. Kulinarna katastrofa jest pewna
canva/Dan Totilca

Przenigdy tak nie rób podczas smażenia ryby. Kulinarna katastrofa jest pewna

14 kwietnia 2023

Choć smażenie ryby nie wydaje się trudne, łatwo popełnić błędy, które sprawią, że danie będzie niesmaczne. Jednym z nich jest doprawianie na zbyt wczesnym etapie przyrządzania. Szczególnie ostrożnym trzeba być podczas używania soli. Zdradzamy wskazówki, które podniosą jakość waszych potraw.

Solenie może przesuszyć rybę

Zbyt szybkie oprószenie mięsa podstawową przyprawą może sprawić, że uzyskamy kruche i pozbawione przyjemnej soczystości kawałki, które dodatkowo rozpadną się na patelni. Kiedy zatem najlepiej dodać sól? Bezpośrednio przed położeniem ryby na patelni.

Warto wcześniej skropić ją sokiem z cytryny, który zamknie nieco pory mięsa i zapobiegnie uwalnianiu się soków na patelnię , jednocześnie nadając rybie orzeźwiającego aromatu i podkreślając jej delikatny smak.

Kultowy śmietanowiec z przepisu Bożeny Dykiel nie ma sobie równych. Ten przepis jest hitem

Jak długo powinno trwać smażenie ryby?

Zbyt długi czas przyrządzania także zaowocuje uzyskaniem suchego mięsa. Ryba powinna spędzić na patelni około 10 minut, a w połowie tego czasu należy ją obrócić. Koniecznie też wrzućcie ją na dobrze rozgrzany tłuszcz — to pozwoli uniknąć przywierania produktu i rozpadania się go na mniejsze kawałki.

Istotny będzie także sposób smażenia ryby. Zawsze korzystajmy ze średniej mocy palnika. W ten sposób unikniemy spalenia mięsa. Do smażenia wybierzmy też olej rzepakowy lub masło klarowane.

Inne tłuszcze albo mają niekorzystny profil kwasów tłuszczowych, albo pod wpływem temperatury zaczną się palić i wytwarzać szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne.

Jak podać smażoną rybę?

Delikatne mięso wymaga wyrazistych dodatków. Świetnie pasowała będzie np. surówka na bazie kiszonej kapusty . Możecie też pokusić się o zaserwowanie buraczków z chrzanem, czyli ćwikły .

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat przyrządzania ryb. W tym artykule zdradzamy jak w piekarniku przygotować pyszną wersję z warzywami . Ten natomiast wyjaśnia, jakie gatunki będą najlepsze do przygotowania pysznych kotletów .

Smażenie ryby może meic dobre efekty.png
canva/alle12
Kotlety sto razy lepsze niż zwykłe mielone. Zrobisz je z 3 tanich i prostych składników
Dietetyk wybrał najzdrowszą potrawę PRL-u. Polacy prawie o niej zapomnieli
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy