Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
Sposobów na placki ziemniaczane jest wiele. Można przyrządzić je klasycznie, lecz warto zadbać o dodatki. Tym razem skład ciasta proponujemy uzupełnić o odrobinę majonezu. Sprawi on, że placki będą miały bardziej aksamitną konsystencję, pozostając przyjemnie chrupiącymi. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Nie ma chyba osoby, która nie lubi placków ziemniaczanych. Smażone ziemniaki występują w tak wielu wariantach, że każdy znajdzie coś dla siebie. Z dodatkiem sera i pieczarek lub na słodko — to tylko wybrane opcje, na jakie się możemy skusić. Tym razem proponujemy wam smaczną wersję z majonezem, dzięki któremu placki będą rozpływać się w ustach .
Przepis na delikatne i pyszne placki ziemniaczane
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
1 średnia cebula
-
1 jajo
-
2 łyżki mąki pszennej
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka majonezu
-
pół łyżeczki sody oczyszczonej
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę i ziemniaki obieramy, ziemniaki dokładnie myjemy. Warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy nadmiar wody . Następnie dodajemy pozostałe składniki.
Masę dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy porcje ciasta. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placuszki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło z kwaśną śmietaną i koperkiem, sosem grzybowym albo pysznym gulaszem mięsnym .
Źródło zdjęcia: canva/IgorDutina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajecznica z boczkiem i cebulą. Dobry start na początek tygodnia
-
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
-
Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia
Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram