Smakosze.pl Przepisy Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
canva/PeteerS

Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące

22 listopada 2021

Sposobów na placki ziemniaczane jest wiele. Można przyrządzić je klasycznie, lecz warto zadbać o dodatki. Tym razem skład ciasta proponujemy uzupełnić o odrobinę majonezu. Sprawi on, że placki będą miały bardziej aksamitną konsystencję, pozostając przyjemnie chrupiącymi. Koniecznie sprawdźcie ten patent.

Nie ma chyba osoby, która nie lubi placków ziemniaczanych. Smażone ziemniaki występują w tak wielu wariantach, że każdy znajdzie coś dla siebie. Z dodatkiem sera i pieczarek lub na słodko — to tylko wybrane opcje, na jakie się możemy skusić. Tym razem proponujemy wam smaczną wersję z majonezem, dzięki któremu placki będą rozpływać się w ustach .

Przepis na delikatne i pyszne placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 1 jajo

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka majonezu

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i ziemniaki obieramy, ziemniaki dokładnie myjemy. Warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy nadmiar wody . Następnie dodajemy pozostałe składniki.

Masę dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy porcje ciasta. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.

Gotowe placuszki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło z kwaśną śmietaną i koperkiem, sosem grzybowym albo pysznym gulaszem mięsnym .

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane dobrze smakują z kwaśną śmietaną

Źródło zdjęcia: canva/IgorDutina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy