Smakosze.pl Przepisy Przepis na błyskawiczne gołąbki według Tomasza Strzelczyka
Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Przepis na błyskawiczne gołąbki według Tomasza Strzelczyka

21 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczna metoda przygotowania gołąbków, czyli zawijanie farszu w liście kapusty i zapiekanie lub duszenie ich z sosem jest smaczne, jednak wymaga zarezerwowania sporej ilości czasu. Niekiedy mamy ochotę na szybszy posiłek, aby móc zająć się innymi sprawami.

Tomasz Strzelczyk jest znaną osobistością internetową. Prowadzi kanał o nazwie Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, na którym prezentuje mnóstwo pysznych i łatwych w zrobieniu receptur z tradycyjnej polskiej kuchni. Tym razem postanowił pójść o krok dalej.

Gołąbki, jakich prawdopodobnie nie jadłeś 

Największym problemem jest długie zawijanie i męczenie się z długim parzeniem liści kapusty . Strzelczyk zaprezentował to danie w formie zapiekanki, która wyjątkowo okazale wygląda po podaniu do stołu - w swojej formie przypomina nieco włoską lasagne.

Kolejną zaletą jest znaczne ograniczenie ilości zabrudzonych naczyń. Zazwyczaj wykorzystujemy wiele garnków, misek i innych pojemników, lecz tutaj potrzebne są jedynie 3 - patelnia, miska oraz duże naczynie żaroodporne, które pomieści całe danie.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, zajrzyj do innych tekstów. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na najlepszą wojskową grochówkę. W tym tekście zdradzamy przepis na inny deser - prostą szarlotkę, którą zrobisz w kilka minut.

Źródło: Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Przepis na gołąbki w formie zapiekanki

  • 1 średnia kapusta włoska

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 500 g mięsa mielonego wołowego

  • 250 g ugotowanego ryżu

  • duża garść suszonych grzybów

  • średnia cebula

  • ząbek czosnku

  • duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku

  • 150 g pomidorów z puszki

  • łyżka soli

  • łyżka pieprzu czarnego

  • 2 jajka

Na początku wrzuć suszone grzyby do wody i gotuj je przez godzinę. W międzyczasie oporządź kapustę, odcinając jej dolną część i odrywając wszystkie liście. Przemyj je wodą i włóż do garnka z osoloną wodą. Gotuj liście przez 10 minut, następnie odstaw je na talerz.

Cebulę i czosnek drobno pokrój - na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę. Gdy stanie się lekko przezroczysta dodaj czosnek. W misce wymieszaj oba rodzaje mięsa, cebulkę z patelni, płatki owsiane namoczone w mleku, pokrojone i ugotowane suszone grzyby, ugotowany ryż, posiekane pomidory z puszki i dwa surowe jajka.

Naczynie natrzyj olejem. Na jego spodzie wyłóż liście kapusty, a na nich rozprowadź pierwszą warstwę farszu. Na farsz znowu połóż liście i posmaruj je farszem. Powtarzaj tę czynność, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Piecz całość przez 1.5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy