Przepis na błyskawiczne gołąbki według Tomasza Strzelczyka
Klasyczna metoda przygotowania gołąbków, czyli zawijanie farszu w liście kapusty i zapiekanie lub duszenie ich z sosem jest smaczne, jednak wymaga zarezerwowania sporej ilości czasu. Niekiedy mamy ochotę na szybszy posiłek, aby móc zająć się innymi sprawami.
Tomasz Strzelczyk jest znaną osobistością internetową. Prowadzi kanał o nazwie Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, na którym prezentuje mnóstwo pysznych i łatwych w zrobieniu receptur z tradycyjnej polskiej kuchni. Tym razem postanowił pójść o krok dalej.
Gołąbki, jakich prawdopodobnie nie jadłeś
Największym problemem jest długie zawijanie i męczenie się z długim parzeniem liści kapusty . Strzelczyk zaprezentował to danie w formie zapiekanki, która wyjątkowo okazale wygląda po podaniu do stołu - w swojej formie przypomina nieco włoską lasagne.
Kolejną zaletą jest znaczne ograniczenie ilości zabrudzonych naczyń. Zazwyczaj wykorzystujemy wiele garnków, misek i innych pojemników, lecz tutaj potrzebne są jedynie 3 - patelnia, miska oraz duże naczynie żaroodporne, które pomieści całe danie.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, zajrzyj do innych tekstów. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na najlepszą wojskową grochówkę. W tym tekście zdradzamy przepis na inny deser - prostą szarlotkę, którą zrobisz w kilka minut.
Źródło: Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube
Przepis na gołąbki w formie zapiekanki
-
1 średnia kapusta włoska
-
500 g mięsa mielonego wieprzowego
-
500 g mięsa mielonego wołowego
-
250 g ugotowanego ryżu
-
duża garść suszonych grzybów
-
średnia cebula
-
ząbek czosnku
-
duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku
-
150 g pomidorów z puszki
-
łyżka soli
-
łyżka pieprzu czarnego
-
2 jajka
Na początku wrzuć suszone grzyby do wody i gotuj je przez godzinę. W międzyczasie oporządź kapustę, odcinając jej dolną część i odrywając wszystkie liście. Przemyj je wodą i włóż do garnka z osoloną wodą. Gotuj liście przez 10 minut, następnie odstaw je na talerz.
Cebulę i czosnek drobno pokrój - na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę. Gdy stanie się lekko przezroczysta dodaj czosnek. W misce wymieszaj oba rodzaje mięsa, cebulkę z patelni, płatki owsiane namoczone w mleku, pokrojone i ugotowane suszone grzyby, ugotowany ryż, posiekane pomidory z puszki i dwa surowe jajka.
Naczynie natrzyj olejem. Na jego spodzie wyłóż liście kapusty, a na nich rozprowadź pierwszą warstwę farszu. Na farsz znowu połóż liście i posmaruj je farszem. Powtarzaj tę czynność, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Piecz całość przez 1.5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube