Przepis na błyskawiczny pasztet z drobiowych wątróbek. Bije na głowę każdy kupny
Masz ochotę na pyszne smarowidło do pieczywa? Pasztet z drobiowych wątróbek bez pieczenia będzie wprost idealny. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie 30 minut. Wątróbki wystarczy podsmażyć, zblendować i doprawić do smaku. Prawda, że nie ma w tym nic trudnego? Domowy pasztet z drobiowych wątróbek jest o wiele smaczniejszy niż kupny, gotowy produkt. Pasztet nie wymaga pieczenia, jest wilgotny, niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Wyśmienity dodatek do pieczywa zrobisz z kilku składników.
Pasztet będzie soczysty, kiedy usmażysz wątróbkę razem z cebulą na rozgrzanym oleju. Mięsa nigdy nie doprawiaj na patelni, ponieważ będzie suche i twarde. Cały pasztet dopraw do smaku dopiero po usmażeniu i zblendowaniu z masłem. Pasztet przekładaj do umytych i wyparzonych słoiczków i przechowuj w lodówce.
Jeśli chcesz, aby pasztet zachował świeżość przez wiele miesięcy, zakręć szczelnie słoiki i wstaw je do garnka z wodą i pasteryzuj 15 minut. Następnie wyjmij je z wody, ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.
Pasztet z drobiowych wątróbek. Zrobisz go w pół godziny
Składniki:
-
1 kg wątróbek drobiowych
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
3 cebule
-
suszony tymianek
-
kostka miękkiego masła
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
sól, pieprz
Domowy pasztet bez pieczenia. Przepis krok po kroku
Wątróbkę oczyść i pokrój w paski. Cebulę pokrój i zeszklij na oleju na większej patelni. Dodaj mięso, liście laurowe, ziele angielskie. Całość smaż 10 minut na dużym ogniu. Po tym czasie wyjmij liście laurowe i ziele angielskie.
Wątróbkę z cebulą przełóż do miski i zblenduj z masłem na gładką masę. Pasztet dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym tymiankiem. Przełóż do słoików. Jeśli chcesz, aby przetwory dłużej były świeże, słoiki zapasteryzuj.
Na obiad przygotuj przepyszne kotlety z wątróbki drobiowej . Babcia Marysia dodaje wątróbkę do rosołu. Wywar jest o wiele bardziej aromatyczny- tu poznasz przepis na wyśmienity rosół z wątróbką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosta karkówka z piekarnika. Idealne danie na pożywny obiad
-
Dlaczego warto zblendować serek wiejski? Nowatorski trik podbija Internet
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama