Smakosze.pl Przepisy Lepszego dodatku do dań z grilla nie można sobie wyobrazić. Mamy niezawodny przepis na paprykę faszerowaną
canva/MariaUspenskaya

Lepszego dodatku do dań z grilla nie można sobie wyobrazić. Mamy niezawodny przepis na paprykę faszerowaną

13 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Papryka faszerowana jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Jest idealnie doprawiona, lekka i niezwykle aromatyczna. Lepszego dodatku do grillowanych potraw nie można sobie wyobrazić. Poznaj prosty przepis na wyborną paprykę faszerowaną, wszyscy będą zachwyceni.

Sezon na grilla trwa w najlepsze. Latem aż ciężko nam sobie wyobrazić weekend bez dań z grilla- karkówki, kiełbasy, szaszłyków i pieczonych warzyw. Rewelacyjnym dodatkiem do grillowanych potraw jest również papryka faszerowana.

Papryka pieczona z aromatycznym farszem z mięsa mielonego, ryżu, natki pietruszki, oregano i innych przypraw dosłownie rozpływa się w ustach. Warzywa doskonale urozmaicają tradycyjne potrawy serwowane z grilla. Do papryki faszerowanej i innych dań możemy również podać lekką sałatkę grecką. Sama papryka stanowi także wspaniały dodatek do dań z grilla.

Na grillu nie może zabraknąć karkówki marynowanej w miodzie i musztardzie i warzywnych szaszłyków z ziemniakami . Jeśli podamy je właśnie z papryką faszerowaną, wszyscy będą zachwyceni różnorodnością dań i ich niepowtarzalnym smakiem.

Przepis na paprykę faszerowaną

Składniki na 4 porcje:

  • 4 większe papryki czerwone

  • 200 g mięsa mielonego

  • woreczek białego ryżu

  • cebula

  • natka pietruszki

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki passaty pomidorowej

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • jajko

  • po szczypcie tymianku, kurkumy i papryki słodkiej, oregano

  • sól, pieprz do smaku

  • starty ser żółty do posypania dania przed pieczeniem

Jak zrobić paprykę faszerowaną?

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odstaw. Posiekaj drobno cebulę i czosnek i zeszklij je na oliwie, następnie dodaj mięso mielone, oprósz je solą, pieprzem.

Dodaj również po sporej szczypcie tymianku, oregano i papryki mielonej i usmaż. Gdy mięso będzie już miękkie, dodaj passatę pomidorową, koncentrat i ugotowany ryż.

Całość smaż na wolnym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami, odstaw do ostudzenia, dodaj surowe jajko, wymieszaj.

Z papryk odetnij górę, delikatnie wydrąż cały środek i skrop je oliwą, oprósz solą i pieprzem. Papryki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, do środka włóż przygotowany farsz i oprósz startym serem.

Do naczynia wlej również pół szklanki wody i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około 35 minut i podaj , smacznego.

Papryka faszerowana

Źródło zdjęcia: canva/ Gorobina Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy