Smakosze.pl Przepisy Przepis na pasztet z mięsa z rosołu od Jakuba Kuronia
canva/stockphotostudio, Getty Images Signature

Przepis na pasztet z mięsa z rosołu od Jakuba Kuronia

2 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pasztet z mięsa z rosołu jest doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek, których normalnie byśmy nie zjedli. Przepis Jakuba Kuronia pozwala cieszyć się pyszną potrawą o delikatnym i kremowym smaku. Świetnie komponuje się na pajdzie świeżego chleba.

Pasztet z mięsa po rosole powinien gościć w każdym domu, gdzie rosół gotowany jest przynajmniej raz w tygodniu. Pozwala on na zagospodarowanie mięsa, w efektowny i smaczny sposób.

Poniższy pasztet Jakuba Kuronia warto podawać nie tylko ze świeżym i chrupiącym chlebem, lecz również konfiturą z żurawiny, ostrą cebulką oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pasztet z mięsa z rosołu

Składniki:

  • 2 kg mięsa z rosołu

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 cebule

  • seler

  • 5 ząbków czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 5 jajek

  • 1 bułka

  • musztarda

  • gałka muszkatołowa

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wyłowienia mięsa i warzyw z rosołu. Świeżą cebulę obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż na złoty kolor na patelni. Obierz mięso z kości i chrząstek, a następnie zmiel wraz z marchewką, pietruszką, cebulą, selerem i czosnkiem.

Do miski ze zmielonymi składnikami wbij jajka, dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę, musztardę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wyrób masę, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Przełóż masę do foremek posmarowanym olejem i oprószonych bułką tartą. Foremki z pasztetem przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 90 minut.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Pasztet

Źródło zdjęcia: canva/joannatkaczuk, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy