Przepis na pasztet z mięsa z rosołu od Jakuba Kuronia
Pasztet z mięsa z rosołu jest doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek, których normalnie byśmy nie zjedli. Przepis Jakuba Kuronia pozwala cieszyć się pyszną potrawą o delikatnym i kremowym smaku. Świetnie komponuje się na pajdzie świeżego chleba.
Pasztet z mięsa po rosole powinien gościć w każdym domu, gdzie rosół gotowany jest przynajmniej raz w tygodniu. Pozwala on na zagospodarowanie mięsa, w efektowny i smaczny sposób.
Poniższy pasztet Jakuba Kuronia warto podawać nie tylko ze świeżym i chrupiącym chlebem, lecz również konfiturą z żurawiny, ostrą cebulką oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pasztet z mięsa z rosołu
Składniki:
-
2 kg mięsa z rosołu
-
3 marchewki
-
2 pietruszki
-
2 cebule
-
seler
-
5 ząbków czosnku
-
3 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
5 jajek
-
1 bułka
-
musztarda
-
gałka muszkatołowa
-
olej
-
sól
-
pieprz
Zacznij od wyłowienia mięsa i warzyw z rosołu. Świeżą cebulę obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż na złoty kolor na patelni. Obierz mięso z kości i chrząstek, a następnie zmiel wraz z marchewką, pietruszką, cebulą, selerem i czosnkiem.
Do miski ze zmielonymi składnikami wbij jajka, dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę, musztardę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wyrób masę, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Przełóż masę do foremek posmarowanym olejem i oprószonych bułką tartą. Foremki z pasztetem przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 90 minut.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/joannatkaczuk, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuron.com.pl