Smakosze.pl Przepisy Pierogi z mięsem, kapustą, czy ruskie? Jest 100 razy lepsza opcja, w roli głównej uwielbiany smakołyk Polaków
canva/-slav-

Pierogi z mięsem, kapustą, czy ruskie? Jest 100 razy lepsza opcja, w roli głównej uwielbiany smakołyk Polaków

12 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jakie pierogi najczęściej goszczą na waszych stołach — z mięsem, z kapustą, czy ruskie? Mamy dla was sto razy lepszą propozycję na lato. W roli głównej pojawi się uwielbiany smakołyk Polaków, czyli bób. I właśnie z niego zrobimy wyborny, sezonowy farsz do pierogów. Zachwyci was niezwykłym kolorem i doskonałym smakiem. Z pewnością przygotujecie te pierogi jeszcze nie raz.

Pierogi są doskonałym daniem, które z pewnością jedlibyśmy częściej, gdyby tylko ich przygotowanie było mniej czasochłonne. Niestety jest przy nich trochę pracy, bo trzeba najpierw zrobić farsz, potem ciasto, a na końcu uformować z nich pierogi.

Ale co zrobić, jak się lubi pierogi, to nie ma innego, lepszego rozwiązania niż po prostu je zrobić. Bo trzeba przyznać, że nawet najmniej udane domowe pierogi smakują zwykle o niebo lepiej od tych kupnych. Zawsze jednak możecie rozłożyć sobie przygotowanie pierogów w czasie. Farsz można bowiem zrobić dzień wcześniej i trzymać go w lodówce.

Dziś zaskoczymy was z pewnością zielonym farszem przygotowanym z bobu. Wygląda nadzwyczajnie i tak też smakuje. Zielone nadzienie wzbogaciliśmy bowiem podsmażoną cebulką, serem feta i koperkiem.

Przepis na pierogi z farszem z bobu

Składniki:

na farsz:

  • 1 kg bobu

  • 6 łyżek śmietanki kremówki

  • 25 dag sera typu feta

  • 1 cebula

  • olej

  • 2 ząbki czosnku

  • koperek

  • sól, pieprz

na ciasto:

  • 55 dag mąki pszennej

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 szklanka gorącej wody

Przygotowanie pierogów z nadzieniem z bobu

Na farsz bób ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź go, przelej zimną wodą, dokładnie osącz. obierz. Dodaj do niego śmietankę, zblenduj. Wymieszaj z pokruszoną fetą.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Przestudź, dodaj do bobu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Wymieszaj, dopraw. Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto na pierogi. Przykryj je ściereczką, odstaw na 20 minut.

Po tym czasie ciasto podziel na kilka części. Każdą rozwałkuj na placek, wykrój z niego krążki. Na każdym połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi.

Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu 2 minuty od momentu, jak wypłyną na powierzchnię wody. Podawaj je okraszone zeszkloną cebulką. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pierogi z wędzonym twarogiem , a także na pierogi po bieszczadzku .

bób
canva/KPS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujebolubie

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy