Smakosze.pl Przepisy Przepis na prosty pasztet jajeczny. Jarski smakołyk na Wielkanoc zachwyci każdego
canva/minadezhda

Przepis na prosty pasztet jajeczny. Jarski smakołyk na Wielkanoc zachwyci każdego

3 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis na prosty pasztet jajeczny. Ten jarski smakołyk na Wielkanoc zachwyci każdego, choć nie ma w nim ani grama mięsa. Nasz pasztet jest pełen smaku i zachęca do spróbowania pięknym kolorem. Będzie idealny na śniadanie, a także na przekąskę.

Przyzwyczailiśmy się, że pasztet robi się z mięsa. Z przeróżnych jego rodzajów, z dodatkiem wątróbki, nieraz też z dodatkiem warzyw, ale jednak prym wiedzie w nim mięso. My jednak postanowiliśmy odejść od tej klasyki i na Wielkanoc zaproponować wam przysmak zrobiony z jajek. Jest delikatny, wilgotny i po prostu pyszny.

Przepis na prosty pasztet jajeczny

Składniki:

  • 12 jajek

  • 2 cebule

  • olej

  • 150 g śmietany 12 proc.

  • 2 łyżki majonezu

  • 150 g startej mozzarelli

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 1 szklanka tartej bułki

  • szczypiorek

  • kurkuma

  • sól, pieprz

  • kilka wiórków masła

Przygotowanie pasztetu

10 jajek ugotuj na twardo. Wystudź, obierz ze skorupek, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekaj. Wsyp do miski.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przestudź. Dodaj do posiekanych jaj razem z dwoma surowymi żółtkami.

Do jajek dodaj też śmietanę, majonez, musztardę, starty ser, a także tartą bułkę i posiekany szczypiorek.

Całość wymieszaj, dopraw do smaku kurkumą, solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Niedużą podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę jajeczną.

Na wierzchu pasztetu połóż kilka wiórków masła. Całość wstaw do piekarnika i piecz ok. 45 minut.

Po więcej przepisów na niezwykłe pasztety zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. recepturę na pasztet z kaszą pęczak , a także na pasztet z soczewicy i żurawiny .

siekanie jajek
siekanie jajek

Źródło zdjęcia: canva/dziewul Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy