Przepis na sałatkę za śledzi z jabłkiem, ogórkiem kiszonym i kminkiem
Dlaczego warto jeść sałatkę ze śledzi z ogórkiem i jabłkiem?
Sałatki ogółem znane są ze swoich walorów zdrowotnych i korzyści, jakie niosą dla organizmu. Z reguły jednak kojarzymy tę potrawę ze świeżą sałatą, pomidorami i oliwkami. Ten przepis znacząco się wyróżnia, jednak w niczym nie ustaje innym sałatkom. O wartościach odżywczych jabłek wszyscy wiedzą, jednak nie każdy zna liczne zalety niepozornych śledzi. Są to tłuste, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 ryby. Ponadto stanowią ważne źródło witamin D3, A, E i PP oraz białka. Zawierają też dużą ilość minerałów, takich jak: żelazo, potas, cynk, jod, miedź i fosfor. Dzięki tym wszystkim właściwościom śledzie poprawiają pracę naszego serca i mózgu, wpływając przy tym pozytywnie na koncentrację. Ponadto chronią nas przed miażdżycą i chorobami układy nerwowego.
Ogórki kiszone pod względem właściwości zdrowotnych w niczym nie ustępują śledziom. Ze względu na to, że podlegają procesowi fermentacji, stanowią bogate źródło witaminy C. Mają jej dwa razy więcej niż zwykłe, świeże ogórki. Ponadto zawierają dużą ilość witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi i regulacje gospodarki wapniowej organizmu. Nie można zapominać, że fermentowane produkty mają to do siebie, że świetnie wpływają na florę jelitową, co jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Kiszonki zbawczo działają w czasie antybiotykoterapii oraz przyśpieszają przemianę materii. Niezwykle dobrze wpływają też na kondycję skóry, włosów i paznokci. Poniższa sałatka, łącząc w sobie wszystkie walory śledzia oraz ogórków i jabłek, jest wręcz bombą witaminową! Zatem nie ma przed czym się wzbraniać i trzeba jeść jak najwięcej tejże sałatki!
Przepis na sałatkę śledziową
Przepis na sałatkę śledziową z dodatkiem jabłka, ogórka kiszonek oraz kminku jest bardzo prosty. Idealny na święta lub na dowolne przyjęcie. W końcu śledzie, tuż obok karpia, stanowią jeden z najważniejszych akcentów rybnych na wigilijnym stole. Poniekąd zajmują specjalne miejsce w sercach wielu Polaków. Nie dziwi zatem fakt, że prawie każdy region naszego kraju ma swój sposób na przygotowanie oraz podanie tej ryby. Zmieszanie jej z jabłkiem oraz ogórkiem tworzy ciekawe oraz zaskakująco pasujące do siebie połączenie. Składniki te idealnie się uzupełniają. Musicie tego spróbować!
Składniki na dwie porcje:
Sałatka:
2 filety śledziowe ze słonej zalewy1 duże jabłko2 ogórki kiszone1/2 cebuli.
Sos śmietanowo – musztardowy:
– 4 łyżki gęstej śmietany 18%– 1 łyżeczka musztardy– świeżo zmielony pieprz– 1 łyżeczka kminku– 1 łyżeczka brązowego cukru– 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe dokładnie opłukujemy pod zimną bieżącą wodą. Następnie wkładamy je do miski, ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na mniej więcej godzinę. Potem zmieniamy wodę na świeżą i moczymy jeszcze przez jakieś 30 minut. Następnie dokładnie suszymy filety i kroimy na małe kawałki.
W następnej kolejności obieramy i drobno ścieramy jabłko. Dodajemy do niego obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, a także posiekaną i sparzoną wrzątkiem na sitku cebulę. Łączymy je ze śledziem.
Na koniec dodajemy sos. Najlepiej zmieszajmy w oddzielnym naczyniu śmietanę z musztardą tak, aby stworzyły jednolitą masę. Następnie doprawiamy je kminkiem, brązowym cukrem, świeżo zmielonym pieprzem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby smaki dobrze się „przegryzły”. Podajemy ją schłodzoną. Danie możemy przechowywać w lodówce do dwóch dni.