Smakosze.pl Przepisy Przepis na tę zupę dostałam od cioci. Rozgrzewa i syci lepiej niż krupnik
youtube.com/@przepisyjoli

Przepis na tę zupę dostałam od cioci. Rozgrzewa i syci lepiej niż krupnik

7 stycznia 2024

Czym byłaby polska kuchnia bez ziemniaka? W tym przepisie gra on pierwsze skrzypce, a efektem jest sycąca i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimę.

Zupa ziemniaczana

W dzisiejszej kuchni obowiązuje przekonanie, że warzyw nigdy za dużo. I słusznie, ale jest jedno zastrzeżenie. Często bowiem gotujemy warzywa, a potem wylewamy wodę po gotowaniu. Razem z nią wytracamy wiele właściwości roślinnych przysmaków.

Rozwiązaniem tego problemu są oczywiście zupy. Te proste jednogarnkowe pyszności pozwalają nam oszczędzić w garnku wszelkich jarzynowych dobrodziejstw.

Kartoflanka
fot. youtube.com/@PrzepisyJoli
Czy można jeść marchewkę z białym nalotem i czarnymi plamami? Błąd jest kosztowny

Przepis na kartoflankę

Zupę ziemniaczaną można nazywać inaczej kartoflanką. Podobny przepis pokazała na swoim youtube'owym kanale Jola Caputa. To od niej zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu, choć w jej wykonaniu dodana jest jeszcze podsmażona razem z cebulą kiełbasa. Nasz przepis jest wegetariański.

Składniki

  • ½ kg ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Kawałek selera
  • 3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 50-60 ml śmietany 30%
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Przyprawy sypkie: po łyżeczce kurkumy i majeranku
  • Małe pęczki koperku i natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Olej i masło do smażenia

Przygotowanie kartoflanki (zupy ziemniaczanej)

W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju i masło. Podsmażamy posiekaną niezbyt drobno cebulę. Do wersji mięsnej dodajemy w tym momencie pokrojoną w kostkę kiełbasę lub surowy boczek.

Dodajemy pokrojone w drobną kostkę selera, marchewkę i pietruszkę. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, czosnek oraz przyprawy i zalewamy wodą.

Przyprawiamy łyżeczką soli i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy jeszcze raz do smaku i zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze minutę, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i koperek i podajemy.

Warto wypróbować także ten przepis na prostą zupę .

Zupa ziemniaczana
fot. youtube.com/@PrzepisyJoli
Jaką wodą zalewasz obsmażone mięso na gulasz? Zły wybór i wychodzi twarde jak podeszwa
Sernik baskijski Rozkosznego zachwycił Polaków. Ten przepis jest już kultowy
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy