Przepis na tę zupę dostałam od cioci. Rozgrzewa i syci lepiej niż krupnik
Czym byłaby polska kuchnia bez ziemniaka? W tym przepisie gra on pierwsze skrzypce, a efektem jest sycąca i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimę.
Zupa ziemniaczana
W dzisiejszej kuchni obowiązuje przekonanie, że warzyw nigdy za dużo. I słusznie, ale jest jedno zastrzeżenie. Często bowiem gotujemy warzywa, a potem wylewamy wodę po gotowaniu. Razem z nią wytracamy wiele właściwości roślinnych przysmaków.
Rozwiązaniem tego problemu są oczywiście zupy. Te proste jednogarnkowe pyszności pozwalają nam oszczędzić w garnku wszelkich jarzynowych dobrodziejstw.
Przepis na kartoflankę
Zupę ziemniaczaną można nazywać inaczej kartoflanką. Podobny przepis pokazała na swoim youtube'owym kanale Jola Caputa. To od niej zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu, choć w jej wykonaniu dodana jest jeszcze podsmażona razem z cebulą kiełbasa. Nasz przepis jest wegetariański.
Składniki
- ½ kg ziemniaków
- 2-3 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- Kawałek selera
- 3 marchewki
- 1-2 pietruszki
- 50-60 ml śmietany 30%
- Liście laurowe, ziele angielskie
- Przyprawy sypkie: po łyżeczce kurkumy i majeranku
- Małe pęczki koperku i natki pietruszki
- Sól, pieprz
- Olej i masło do smażenia
Przygotowanie kartoflanki (zupy ziemniaczanej)
W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju i masło. Podsmażamy posiekaną niezbyt drobno cebulę. Do wersji mięsnej dodajemy w tym momencie pokrojoną w kostkę kiełbasę lub surowy boczek.
Dodajemy pokrojone w drobną kostkę selera, marchewkę i pietruszkę. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, czosnek oraz przyprawy i zalewamy wodą.
Przyprawiamy łyżeczką soli i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy jeszcze raz do smaku i zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze minutę, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i koperek i podajemy.
Warto wypróbować także ten przepis na prostą zupę .