Smakosze.pl Przepisy Przepis Okrasy na kotlety ziemniaczane z bajeczną niespodzianką
TRICOLORS/East News; Screen z filmu na kanale KuchniaLidla.pl na YouTube

Przepis Okrasy na kotlety ziemniaczane z bajeczną niespodzianką

1 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety ziemniaczane może większość z nas pamiętać ze szkoły, gdzie podawane były na stołówkach. Karol Okrasa ma swój własny pomysł na to danie. W jego kotletach za farsz robią pieczarki z innymi dodatkami.

Kotlety ziemniaczane najczęściej mają postać zwykłych "mielonych" - Karol Okrasa woli faszerować ziemniaczaną masę smakowitymi dodatkami.

Te kotlety zawierają w swoim farszu nie tylko pieczarki, lecz również twaróg, suszone pomidory czy cebulę. Takie połączenie gwarantuje doskonały smak oraz aromat.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety ziemniaczane Karola Okrasy

Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe . Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.

Składniki:

Farsz:

  • 250 g pieczarek

  • 2 cebule

  • 150 g suszonych pomidorów

  • 150 g twarogu

  • sól

  • pieprz

  • suszony majeranek

  • pęczek natki pietruszki

Ciasto:

  • 500 g ziemniaków

  • pieprz

  • sól

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

Zacznij od obrania, umycia i ugotowania kartofli do pełnej miękkości, a następnie przepuszczenia ich przez praskę. Do ostudzonych ziemniaków dodaj mąki, jajko, sól i pieprz, a następnie wyrób ciasto.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, pieczarki opłucz wodą i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Gdy ta zeszkli się, dodaj pieczarki i smaż, aż woda z nich odparuje.

Do ciepłego, lecz delikatnie ostudzonego farszu dodaj twaróg, sól, pieprz, siekane pomidory, majeranek oraz siekaną pietruszkę. Z ciasta uformuj gruby wałek i pokrój go na porcje. Każą delikatnie spłaszcz, nafaszeruj, zalep i smaż z obu stron na złoty kolor. Smacznego.

Kotlety ziemniaczane

Źródło: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy