Przepyszne muffiny marchewkowe. Najlepszy przepis w internecie!
Marchewkowe muffinki będą świetnym prezentem dla gospodarzy przyjęcia domowego. Wystarczy tylko ładnie je zapakować. Wszyscy goście będą nimi zachwyceni, a ciastka nie postoją na stole zbyt długo.
Przepyszne muffiny marchewkowe znane od lat
Według wielu osób marchewka nie pasuje do słodkich wypieków – w końcu jest to warzywo. Okazuje się jednak, że marchew wykorzystywano jako składnik deserów już w średniowieczu. Cukier był wtedy towarem luksusowym i trudno dostępnym, marchewka zaś jest warzywem stosunkowo słodkim, a do tego tanim i powszechnym. Nic więc dziwnego w tym, że stała się popularnym składnikiem wypieków.
Niskobudżetowe ciasto marchewkowe stało się modne w Stanach Zjednoczonych w latach sześćdziesiątych, a wraz z nim wszelkie jego mniejsze wersje – ciastka i babeczki. Do deseru na bazie warzyw doskonale pasują przyprawy korzenne – cynamon, goździki, kardamon czy gałka muszkatołowa. Podaje się go najczęściej z lukrem albo polewą z białego sera i siekanymi orzechami.
Lista składników na muffiny marchewkowe
Przepyszne muffiny marchewkowe są cudownym deserem, a do tego bardzo łatwo je zrobić samodzielnie w domu. Polecamy to danie jako zamiennik kupnych słodyczy.
Składniki na muffinki:4 marchewki1,5 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejłyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonego imbirućwierć łyżeczki gałki muszkatołowej¾ szklanki oleju4 średnie jajkaszklanka cukru brązowegołyżka cukru wanilinowegosól
Składniki na lukier do muffinek:Jedna i ćwierć szklanki cukru pudru3 łyżeczki startej skórki pomarańczowej3 łyżki soku z pomarańczyPrzepis na smakowite muffiny marchewkowe
Zaczynamy od nagrzania piekarnika – nastawiamy go na 180 stopni, kratkę wkładamy na środkową półkę. Gdy sprzęt się rozgrzewa, marchewki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól oraz wszystkie przyprawy.
Do osobnego naczynia wlewamy olej, wbijamy jajka oraz wsypujemy cukier brązowy i wanilinowy. Dodajemy startą marchewkę. Wszystko razem mieszamy. Dokładamy poprzednio stworzoną mieszankę mąki z innymi sypkimi składnikami. Znów łączymy ze sobą wszystkie elementy do powstania jednolitej masy.
Foremki do muffinek wykładamy papilotkami (nie musimy tego robić, jeśli używamy silikonowych form). Wkładamy do nich masę marchewkową i stawiamy na kratce piekarnika. Umieszczamy muffinki w piecu na około 25 minut – sprawdzamy co jakiś czas drewnianym patyczkiem, czy są gotowe. Jeśli wykałaczka po wyjęciu z ciastka będzie oblepiona wilgotną masą, dajemy wypiekom jeszcze chwilę.
Gdy pyszne muffiny marchewkowe się pieką, zabieramy się za polewę. W miseczce mieszamy ze sobą cukier puder, startą skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty, możemy dolać odrobinę soku z pomarańczy do uzyskania preferowanej konsystencji.
Wyciągamy muffinki z piekarnika i pozostawiamy na około 10 minut do przestygnięcia. Po tym czasie wyjmujemy papilotki z formy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie każde ciastko maczamy do góry nogami w lukrze pomarańczowym. Możemy pyszne babeczki udekorować wedle uznania – odrobiną skórki pomarańczowej, pozostałą startą marchewką, siekanymi orzechami lub innymi dodatkami.
Przepyszne słodycze z marchewek zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można podać je do popołudniowej kawy albo zajadać się nimi podczas seansu filmowego. Świetnie pasują jako dodatek do przyjemnego, ciepłego wieczora spędzanego na tarasie czy balkonie. Obiecujemy, że wszyscy będą chcieli sięgnąć po kolejne ciastko!