Przepyszne placki ziemniaczane z kapustą kiszoną. 100 razy lepsze od klasycznych
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną są pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Soczyste placki doprawione majerankiem mają pyszną, chrupiącą skórkę i dosłownie rozpływają się w ustach. Kapusta kiszona niesamowicie podkręca smak całego dania.
Przepisów na placki ziemniaczane jest bardzo wiele. Jedni robią je wyłącznie z ziemniaków, inni dodają marchewkę, cebulę, cukinię i inne warzywa. Moim absolutnym faworytem są natomiast placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, koniecznie musisz ich spróbować.
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną są bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy 30 minut i kilka podstawowych składników, a danie będzie gotowe. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju, jeśli olej będzie za zimny, placki zaczną go wchłaniać i będą bardzo tłuste.
Do placków ziemniaczanych z kapustą kiszoną wykorzystaj najlepiej domową kiszonkę. Jeśli chcesz jednak zrobić je z gotowego produktu, zawsze wybieraj kapustę z drewnianych beczek lub taką, która jest biała i ma mały skład. Jeśli kapusta ma ciemny kolor lub pachnie octem, nie kupuj jej, taki produkt zepsuje całe danie.
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą, nie ma smaczniejszych
Składniki:
-
1 kg młodych ziemniaków
-
300 g kiszonej kapusty
-
szczypta majeranku
-
cebula
-
2- 4 łyżki mąki pszennej
-
2 jajka
-
1,5 łyżeczki soli
-
olej do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane z kapustą kiszoną? Będą gotowe w 30 minut
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw na chwilę, następnie odsącz je z nadmiaru wody. Do ziemniaków dodaj startą na tarce cebulę, posiekaną kapustę kiszoną, sól, majeranek, wbij jajka.
Do masy wsyp najpierw 2 łyżki mąki, jeśli będzie za rzadka, dosyp jeszcze trochę. Placki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, smacznego.
Z kiszonej kapusty ugotujesz również wyśmienity bigos myśliwski . Doskonałym pomysłem na szybki i tani obiad są również kotlety z kiszonej kapusty przepisu Tomasza Strzelczyka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić dobry farsz na pierogi ruskie? Pamiętaj o 1 zasadzie
-
Najlepsze domowe lody jagodowe bez cukru. Smak wakacji w lekkiej odsłonie
-
Przepyszne kotlety z żółtego sera. Pomysł na prosty obiad bez mięsa