Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 sztuczka gospodyń
Zapomnij o drożdżach i proszku do pieczenia. Puszyste racuchy przygotujesz bez grama spulchniaczy i wyrabiania rozczynu. Spraw najbliższym słodką niespodziankę i przygotuj placuszki korzenne na śniadanie lub podwieczorek. Poznaj przepis na świąteczne, puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia.
Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia wychodzą za każdym razem. Sekretem jest piana z białek dodana do masy. Ciasto przed smażeniem musi odpocząć 15 minut. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Placuszki smaż na mocno rozgrzanym oleju. W przeciwnym razie będą chłonąć tłuszcz.
Do puszystych racuchów bez drożdży i proszku do pieczenia w świątecznej wersji koniecznie dodaj przyprawę do piernika, skórkę kandyzowaną, cukier z wanilią i miód. Te składniki podkręcą smak kultowych placuszków i dodadzą im zimowej nuty. Do racuchów zamiast jabłka dodaj gruszkę. Wszyscy będą zachwyceni.
Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia podasz z ulubionymi dodatkami. Może to być cukier puder, syrop klonowy. Świeże owoce, ulubiona konfitura, czekolada, sosy, orzechy, owoce kandyzowane. Każdy składnik wzbogaci smak słodkich placuszków i sprawi, że danie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Puszyste racuchy w świątecznej wersji
Składniki:
-
130 g mąki pszennej
-
200 ml mleka
-
200 ml wody gazowanej
-
3 łyżki cukru z wanilią
-
pół łyżeczki przyprawy do piernika
-
łyżka miodu
-
skórka kandyzowana z pomarańczy
-
pół większej gruszki
-
szczypta soli
-
olej rzepakowy do smażenia
Do podania:
-
cukier puder
-
syrop klonowy
-
ulubiona konfitura lub owoce
Bez drożdży, bez proszku do pieczenia. Puszyste racuchy będą gotowe błyskawicznie
Białka oddziel od żółtek, gruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przesianą mąkę z przyprawą do piernika wsyp do miski, wlej mleko, wodę gazowaną i miksuj kilka minut. Dodaj żółtka, miód, cukier z wanilią i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeśli ciasto jest za gęste, wlej odrobinę wody lub mleka. Do ciasta dodaj startą gruszkę, kandyzowaną skórkę pomarańczy, wymieszaj łyżką. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Dodaj do przygotowanej masy, wymieszaj, odstaw na 15 minut.
Racuchy smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podaj z cukrem pudrem i ulubionymi dodatkami. Pomysł na równie pyszne śniadanie lub podwieczorek? Słodkie placuszki z dynią i bananem . Przygotuj także rozgrzewającą owsiankę z jabłkiem i cynamonem . Pieczona wersja kultowej owsianki posmakuje każdemu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Koniecznie dolej go do farszu na gołąbki. Wyjdzie idealnie soczysty
-
Surówka"Zachciewajka" lepsza niż z restauracji. Idealna do każdego drugiego dania
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama