Smakosze.pl Przepisy Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 sztuczka gospodyń
canva/LauriPatterson

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 sztuczka gospodyń

7 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapomnij o drożdżach i proszku do pieczenia. Puszyste racuchy przygotujesz bez grama spulchniaczy i wyrabiania rozczynu. Spraw najbliższym słodką niespodziankę i przygotuj placuszki korzenne na śniadanie lub podwieczorek. Poznaj przepis na świąteczne, puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia.

Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia wychodzą za każdym razem. Sekretem jest piana z białek dodana do masy. Ciasto przed smażeniem musi odpocząć 15 minut. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Placuszki smaż na mocno rozgrzanym oleju. W przeciwnym razie będą chłonąć tłuszcz.

Do puszystych racuchów bez drożdży i proszku do pieczenia w świątecznej wersji koniecznie dodaj przyprawę do piernika, skórkę kandyzowaną, cukier z wanilią i miód. Te składniki podkręcą smak kultowych placuszków i dodadzą im zimowej nuty. Do racuchów zamiast jabłka dodaj gruszkę. Wszyscy będą zachwyceni.

Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia podasz z ulubionymi dodatkami. Może to być cukier puder, syrop klonowy. Świeże owoce, ulubiona konfitura, czekolada, sosy, orzechy, owoce kandyzowane. Każdy składnik wzbogaci smak słodkich placuszków i sprawi, że danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Puszyste racuchy w świątecznej wersji

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej

  • 200 ml mleka

  • 200 ml wody gazowanej

  • 3 łyżki cukru z wanilią

  • pół łyżeczki przyprawy do piernika

  • łyżka miodu

  • skórka kandyzowana z pomarańczy

  • pół większej gruszki

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Do podania:

  • cukier puder

  • syrop klonowy

  • ulubiona konfitura lub owoce

Bez drożdży, bez proszku do pieczenia. Puszyste racuchy będą gotowe błyskawicznie

Białka oddziel od żółtek, gruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przesianą mąkę z przyprawą do piernika wsyp do miski, wlej mleko, wodę gazowaną i miksuj kilka minut. Dodaj żółtka, miód, cukier z wanilią i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jeśli ciasto jest za gęste, wlej odrobinę wody lub mleka. Do ciasta dodaj startą gruszkę, kandyzowaną skórkę pomarańczy, wymieszaj łyżką. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Dodaj do przygotowanej masy, wymieszaj, odstaw na 15 minut.

Racuchy smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podaj z cukrem pudrem i ulubionymi dodatkami. Pomysł na równie pyszne śniadanie lub podwieczorek? Słodkie placuszki z dynią i bananem . Przygotuj także rozgrzewającą owsiankę z jabłkiem i cynamonem . Pieczona wersja kultowej owsianki posmakuje każdemu.

racuchy
canva/Anna Łukasiewicz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy