Pyszne gołąbki z młodej kapusty. Mają najdelikatniejszy smak
Mamy dla was przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty. Przygotowane o tej porze roku mają najdelikatniejszy smak i wprost rozpływają się w ustach. Zrobicie je łatwo i szybko, bo nie wymagają długiego gotowania. Najlepiej przyrządzić je od razu na dwa dni, ponieważ świetnie nadają się do odgrzewania.
Gołąbki z kapusty są niezwykle smaczną i pożywną potrawą. Niektórzy serwują je z ziemniakami, ale gdy do farszu dodacie ryż, same w sobie będą stanowić pełne danie. Najsmaczniejsze są, gdy zrobi się je z młodej kapusty. Jest ona bowiem bardzo delikatna i pełna smaku.
Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty?
Składniki:
-
1 główka młodej kapusty
-
10 dag ryżu
-
1 cebula
-
60 dag mielonej wieprzowiny
-
majeranek
-
lubczyk
-
sól, pieprz
-
ok. 1,5 l bulionu
-
1 szklanka przecieru pomidorowego
-
1 łyżka mąki
-
3 łyżki śmietany
Przygotowanie kapuścianych gołąbków
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, liście zachowaj. Liście opłucz, a z główki wytnij głąb. W sporym garnku zagotuj wodę, włóż do niej główkę kapusty i gotuj ją kilka minut.
Gdy wierzchnie liście zmiękną, wyjmij ostrożnie główkę i zdejmij je. Pozostałą główkę ponownie włóż do wrzątku i znów gotuj, aż kilka warstw liści zmięknie.
Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Przestudź go. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce wprost do mielonego mięsa.
Do mięsa dodaj też ryż, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem.
Przygotowany farsz zawijaj w liście kapusty, formując z nich gołąbki. Dno garnka wyłóż kilkoma liśćmi kapusty, ułóż na nich ściśle gołąbki.
Wywar z gołąbków odlej do innego garnka. Dodaj do niego przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną z 2 łyżkami mąki i śmietaną. Wymieszaj.
Zagęszczonym wywarem zalej ponownie gołąbki. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut. Gołąbki przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na pieczone gołąbki , a także na gołąbki w liściach botwinki .
Źródło zdjęcia: canva/betexion z Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami. Proste i pyszne śniadanie
-
Pomysł na tani obiad - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
-
Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Prosty i niedrogi obiad
Źródło: niebonatalerzu