Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne gołąbki w liściach botwinki. Sezonowy specjał zachwyci każdego
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.05.2022 12:42

Pyszne gołąbki w liściach botwinki. Sezonowy specjał zachwyci każdego

gołąbki
canva/ IltonRogerio

Lubicie gołąbki? Pewnie zwykle zawijacie farsz w liście kapusty? Dziś nieco odmienimy klasyczny przepis i przygotujemy obłędnie pyszne gołąbki w liściach botwinki. Jesteśmy przekonani, że sezonowy specjał zachwyci każdego. Gołąbki będą oczywiście mniejsze, jednak naszym zdaniem nawet smaczniejsze od tych tradycyjnych.

Gołąbki to danie, którego przygotowanie polega na zawinięciu farszu w liście. I choć największą popularnością cieszą się u nas gołąbki z kapusty białej lub włoskiej z nadzieniem z ryżu i mielonego mięsa, to tak farsz, jak i jego otulina mogą być przeróżne.

W kuchni greckiej znane są np. dolmady, czyli małe gołąbki w liściach winorośli. Jednak nawet w naszej kuchni nieraz używa się do zawijania farszu kapusty czerwonej czy pekińskiej. Można też sięgnąć po liście kalarepy czy sałaty. Dziś jednak wybraliśmy liście botwiny. Oczywiście muszą być w miarę duże, by ułatwić sobie zadanie.

Jak przygotować gołąbki w liściach botwinki?

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki o dużych liściach

  • 10 dag ryżu białego

  • 25 dag mielonego mięsa

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 1 szklanka bulionu

  • 1 łyżka chrzanu

  • 1 łyżeczka mąki

  • 150 ml jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

Wykonanie gołąbków z liści botwinki

Z botwinki odetnij same duże liście, dokładnie je opłucz. W garnku zagotuj trochę wody, wrzuć do niej liście, trzymaj 1-2 minuty, by zmiękły. Przelej całość na durszlak.

Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, przestudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przestudź.

Ryż dodaj do mielonego mięsa razem z podsmażoną cebulkę. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na każdy liść botwinki kładź trochę farszu, uformuj małe gołąbki. Układaj je na patelni lub w rondlu. Podlej bulionem, gotuj na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut.

Jogurt rozmieszaj z mąką i chrzanem, rozprowadź z częścią gorącego bulionu, wlej do gołąbków. Całość jeszcze chwilę gotuj, dopraw do smaku.

Poznajcie też przepis na jarskie gołąbki z farszem z ziemniaków i kaszy, a także na gołąbki bez zawijania z dodatkiem kiszonej kapusty.

botwinka
botwinka

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku