Pyszne kotlety ziemniaczane z mięsną niespodzianką. Doskonała propozycja na szybki obiad
Szukacie pomysłu na niezwykłe danie? Przygotujcie pyszne kotlety ziemniaczane z mięsną niespodzianką. Jest to doskonała propozycja na szybki obiad, zwłaszcza jeśli macie już ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Do tej potrawy wystarczy podać surówkę i pyszny posiłek gotowy.
Ziemniaki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Zwykle podajemy gotowane do obiadu, ale robimy też z nich frytki, zapiekanki, placki i kopytka. My pokusiliśmy się natomiast na bardziej oryginalne danie, a mianowicie na nadziewane kotlety ziemniaczane. Nadzialiśmy je pożywną mieszanką mielonego mięsa i grzybów. Koniecznie musicie ich spróbować.
Przepis na nadziewane kotlety ziemniaczane
Składniki:
na ciasto:
-
1 kg ziemniaków
-
3/4 szklanki mąki
-
1 jajko
-
sól, pieprz
-
tarta bułka do obtoczenia
-
olej do smażenia
na farsz:
-
40 dag mielonego mięsa
-
1 cebula
-
2 łyżki oleju
-
15 dag pieczarek
-
1 łyżka mąki
-
natka pietruszki
-
sól, pieprz
Przygotowanie kotletów
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, dokładnie osusz, wytłucz lub przepuść przez praskę, wystudź.
Na farsz cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj mielone mięso, przesmaż je, co jakiś czas mieszając.
Pieczarki oczyść, posiekaj, podsmaż na oleju. Odlej z nich część płynu, rozmieszaj w nim mąkę, dodaj do pieczarek, gotuj, aż całość zgęstnieje.
Pieczarki dodaj do mięsa z cebulą, wymieszaj, połącz z posiekaną natką pietruszki. Farsz dopraw do smaku.
Do wytłuczonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko, trochę soli i pieprzu. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto podziel na 8 równych części. Z każdej uformuj na dłoni placek, połóż na nim trochę farszu, dokładnie zlep brzegi, uformuj kotlety.
Kotlety obtocz w tartej bułce, kładź na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż po kilka minut z każdej strony, by były rumiane.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem , a także na placki ziemniaczane z kaszą manną .
Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na wyborną jajecznicę po niemiecku. Sekret tkwi w 1 dodatku
-
Cukinia a'la ananas według przepisu siostry Anastazji. Niezawodny przepis na pyszny smakołyk
-
Patent Ani Starmach na szybkie usunięcie pestki z awokado jest prawdziwym hitem. Chwila i gotowe
Źródło: beszamel.se