Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Patent Ani Starmach na szybkie usunięcie pestki z awokado jest prawdziwym hitem. Chwila i gotowe
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.07.2022 21:28

Patent Ani Starmach na szybkie usunięcie pestki z awokado jest prawdziwym hitem. Chwila i gotowe

Anna Starmach, awokado
TRICOLORS/East News, canva/nata_vkusidey

Lubisz awokado? A wiesz, jak szybko wyjąć z niego pestkę? Poznaj patent Ani Starmach, który jest prawdziwym hitem. Wystarczy chwila, a pozbawisz awokado pestki. Zostanie czysty miąższ, który możesz użyć, tak jak chcesz, na przykład do sałatki, sosu czy sushi.

Awokado jest coraz popularniejsze w różnych kuchniach, do czego z pewnością przyczynia się jego smak i wysoka wartość odżywcza. Dojrzałe awokado jest kremowe i aksamitne, o lekko orzechowym smaku. Zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo cenne dla naszego zdrowia.

Awokado można kroić na kanapki, tak, jak pomidor, czy ogórek. Doskonale spisuje się też w sałatkach, pastach i sosach. Nim jednak dobierzemy się do jego smacznego miąższu, musimy usunąć z niego pestkę. A to wcale nie jest takie proste, bo pestka wyślizguje się z dłoni. Poznajcie jednak patent Ani Starmach, na skuteczne i eleganckie wyjęcie pestki z awokado.

Sposób Ani Starmach na łatwe usunięcie pestki z awokado

Jak łatwo i szybko usunąć pestkę z awokado, nie uszkadzając jego miąższu i nie kalecząc się? Ania Starmach radzi przekroić dojrzałe awokado wzdłuż na połowę, tak by nóż doszedł do pestki.

Potem dwie połówki awokado należy przekręcić w przeciwnych kierunkach i oderwać. W jednej z nich pozostanie pestka, którą trzeba wyjąć. Jak? Starmach proponuje wbić w nią nóż, a potem trzymając w jednej dłoni połówkę awokado, poruszać nożem, aż pestka wyjdzie osadzona na ostrzu noża.

Niektórzy usuwają pestkę z awokado, ściskając owoc w dłoni. Trzeba tu jednak mieć duże wyczucie, tak by nie zniszczyć całego owocu, a także, by pestka nie wyskoczyła ze zbyt dużą siłą i nie zniszczyła czegoś w kuchni.

Po czym poznać dojrzałe awokado?

Najsmaczniejsze awokado jest wtedy, gdy jest dobrze dojrzałe. Po czym je poznać? Powinno być miękkie przy oderwanej szypułce. Pozostała część owocu powinna być dość twarda i mieć jednolicie zieloną skórkę. Przebarwienia skórki mogą mieć niestety odzwierciedlenie w miąższu i wskazują na zbyt mocno dojrzały owoc. Niestety nie będzie on smaczny.

Jeśli jednak kupicie niezbyt dojrzałe awokado, nie ma zmartwienia. Pozostawcie je na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, a szybko stanie się kremowe. By zatrzymać proces dojrzewania awokado, wystarczy włożyć je do lodówki.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na jajko zapiekane w awokado, a także na sos z awokado do makaronu.

awokado
canva/Layer-Lab

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach, gotowanie.onet