Patent Ani Starmach na szybkie usunięcie pestki z awokado jest prawdziwym hitem. Chwila i gotowe
Lubisz awokado? A wiesz, jak szybko wyjąć z niego pestkę? Poznaj patent Ani Starmach, który jest prawdziwym hitem. Wystarczy chwila, a pozbawisz awokado pestki. Zostanie czysty miąższ, który możesz użyć, tak jak chcesz, na przykład do sałatki, sosu czy sushi.
Awokado jest coraz popularniejsze w różnych kuchniach, do czego z pewnością przyczynia się jego smak i wysoka wartość odżywcza. Dojrzałe awokado jest kremowe i aksamitne, o lekko orzechowym smaku. Zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo cenne dla naszego zdrowia.
Awokado można kroić na kanapki, tak, jak pomidor, czy ogórek. Doskonale spisuje się też w sałatkach, pastach i sosach. Nim jednak dobierzemy się do jego smacznego miąższu, musimy usunąć z niego pestkę. A to wcale nie jest takie proste, bo pestka wyślizguje się z dłoni. Poznajcie jednak patent Ani Starmach, na skuteczne i eleganckie wyjęcie pestki z awokado.
Sposób Ani Starmach na łatwe usunięcie pestki z awokado
Jak łatwo i szybko usunąć pestkę z awokado, nie uszkadzając jego miąższu i nie kalecząc się? Ania Starmach radzi przekroić dojrzałe awokado wzdłuż na połowę, tak by nóż doszedł do pestki.
Potem dwie połówki awokado należy przekręcić w przeciwnych kierunkach i oderwać. W jednej z nich pozostanie pestka, którą trzeba wyjąć. Jak? Starmach proponuje wbić w nią nóż, a potem trzymając w jednej dłoni połówkę awokado, poruszać nożem, aż pestka wyjdzie osadzona na ostrzu noża.
Niektórzy usuwają pestkę z awokado, ściskając owoc w dłoni. Trzeba tu jednak mieć duże wyczucie, tak by nie zniszczyć całego owocu, a także, by pestka nie wyskoczyła ze zbyt dużą siłą i nie zniszczyła czegoś w kuchni.
Po czym poznać dojrzałe awokado?
Najsmaczniejsze awokado jest wtedy, gdy jest dobrze dojrzałe. Po czym je poznać? Powinno być miękkie przy oderwanej szypułce. Pozostała część owocu powinna być dość twarda i mieć jednolicie zieloną skórkę. Przebarwienia skórki mogą mieć niestety odzwierciedlenie w miąższu i wskazują na zbyt mocno dojrzały owoc. Niestety nie będzie on smaczny.
Jeśli jednak kupicie niezbyt dojrzałe awokado, nie ma zmartwienia. Pozostawcie je na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, a szybko stanie się kremowe. By zatrzymać proces dojrzewania awokado, wystarczy włożyć je do lodówki.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na jajko zapiekane w awokado, a także na sos z awokado do makaronu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Cukinia a'la ananas według przepisu siostry Anastazji. Niezawodny przepis na pyszny smakołyk
Sprytny patent na kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Najlepszy, niezapomniany smak
Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem
Źródło: aniastarmach, gotowanie.onet