Smakosze.pl
Anna Starmach, awokado

TRICOLORS/East News, canva/nata_vkusidey

Patent Ani Starmach na szybkie usunięcie pestki z awokado jest prawdziwym hitem. Chwila i gotowe

11 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubisz awokado? A wiesz, jak szybko wyjąć z niego pestkę? Poznaj patent Ani Starmach, który jest prawdziwym hitem. Wystarczy chwila, a pozbawisz awokado pestki. Zostanie czysty miąższ, który możesz użyć, tak jak chcesz, na przykład do sałatki, sosu czy sushi.

Awokado jest coraz popularniejsze w różnych kuchniach, do czego z pewnością przyczynia się jego smak i wysoka wartość odżywcza. Dojrzałe awokado jest kremowe i aksamitne, o lekko orzechowym smaku. Zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo cenne dla naszego zdrowia.

Wyborny galaretkowiec na biszkopcie

Wyborny galaretkowiec na biszkopcie. Doskonały przepis na pyszne ciasto

CZYTAJ DALEJ

Awokado można kroić na kanapki, tak, jak pomidor, czy ogórek. Doskonale spisuje się też w sałatkach, pastach i sosach. Nim jednak dobierzemy się do jego smacznego miąższu, musimy usunąć z niego pestkę. A to wcale nie jest takie proste, bo pestka wyślizguje się z dłoni. Poznajcie jednak patent Ani Starmach, na skuteczne i eleganckie wyjęcie pestki z awokado.

Sposób Ani Starmach na łatwe usunięcie pestki z awokado

Jak łatwo i szybko usunąć pestkę z awokado, nie uszkadzając jego miąższu i nie kalecząc się? Ania Starmach radzi przekroić dojrzałe awokado wzdłuż na połowę, tak by nóż doszedł do pestki.

Potem dwie połówki awokado należy przekręcić w przeciwnych kierunkach i oderwać. W jednej z nich pozostanie pestka, którą trzeba wyjąć. Jak? Starmach proponuje wbić w nią nóż, a potem trzymając w jednej dłoni połówkę awokado, poruszać nożem, aż pestka wyjdzie osadzona na ostrzu noża.

Niektórzy usuwają pestkę z awokado, ściskając owoc w dłoni. Trzeba tu jednak mieć duże wyczucie, tak by nie zniszczyć całego owocu, a także, by pestka nie wyskoczyła ze zbyt dużą siłą i nie zniszczyła czegoś w kuchni.

Po czym poznać dojrzałe awokado?

Najsmaczniejsze awokado jest wtedy, gdy jest dobrze dojrzałe. Po czym je poznać? Powinno być miękkie przy oderwanej szypułce. Pozostała część owocu powinna być dość twarda i mieć jednolicie zieloną skórkę. Przebarwienia skórki mogą mieć niestety odzwierciedlenie w miąższu i wskazują na zbyt mocno dojrzały owoc. Niestety nie będzie on smaczny.

Jeśli jednak kupicie niezbyt dojrzałe awokado, nie ma zmartwienia. Pozostawcie je na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, a szybko stanie się kremowe. By zatrzymać proces dojrzewania awokado, wystarczy włożyć je do lodówki.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na jajko zapiekane w awokado, a także na sos z awokado do makaronu.

awokado

canva/Layer-Lab

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach, gotowanie.onet

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

mirabelka

Produkty

Intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Z drzewka wykorzystać można nie tylko owoce

Czytaj więcej >

Produkty

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć

Czytaj więcej >
Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki

Produkty

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Sporo zaoszczędzisz i zyskasz pyszne specjały

Czytaj więcej >
biała czekolada

Produkty

Czy biała czekolada może być nazywana "czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie

Czytaj więcej >
pomarańcze

Produkty

Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze? Wystarczy dokładnie przyjrzeć się ich skórce

Czytaj więcej >
Bób jada się ze skórką czy bez?

Produkty

Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę

Czytaj więcej >