Cukinia a'la ananas według przepisu siostry Anastazji. Niezawodny przepis na pyszny smakołyk
Poznajcie niezawodny przepis siostry Anastazji na cukinię à la ananas. Otrzymacie w ten sposób pyszny smakołyk, którym z powodzeniem zastąpicie ananas na przykład w cieście, deserze czy sałatce. Ten przetwór na zimę z pewnością was zaskoczy smakiem i oryginalnością.
Lubicie ananas z puszki lub świeży? Wiecie, że w niektórych potrawach można go zastąpić cukinią? Jednak nie tą świeżą, ale taką ze słoika, przygotowaną podobnie, jak ananas. Swój niezawodny przepis na cukinię à la ananas zdradziła właśnie siostra Anastazja. Z pewnością warto go wypróbować, zwłaszcza jeśli w waszych ogródkach obrodzi w tym roku cukinia.
Jak zrobić cukinię à la ananas?
Składniki:
2 większe żółte cukinie (mogą być też zielone)
5 szklanek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie cukinii na słodko
Cukinię dokładnie umyj, wytrzyj. Każdą przekrój wzdłuż na połowę, wydrąż z niej gniazda nasienne. Twardy miąższ pokrój w kostkę.
Cukinię wsyp do miski, dodaj cukier, cukier wanilinowy i kwasek cytrynowy. Wymieszaj, odstaw na noc do lodówki.
Po tym czasie cukinię przełóż do garnka wraz z wytworzonym płynem i gotuj ją we własnym soku, aż będzie miękka.
Cukinią napełnij wyparzone słoiki. Zalej je wytworzonym płynem, szczelnie zakręć. Pasteryzuj ok. 15 minut. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej, a także na cukinię marynowaną w occie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety mielone bez bułki. Przepis Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych
Placki ziemniaczane bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze patenty
Kotlety schabowe po myśliwsku. Przepyszna propozycja obiadowa
Źródło: lubieessc.blogspot