Smakosze.pl Przepisy Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem
canva/dulezidar

Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem

4 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Gołąbki na wigilijnym stole? Czemu nie, jeśli nie zawierają mięsa i mają dodatek pożądanych tego dnia grzybów. Oto przepis na pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem. Są delikatne, choć bardzo pożywne. Możesz przygotować je 1-2 dni wcześniej.

Gołąbki z kapusty są pyszne, niezależnie od tego czym je się nadzieje. Kapusta wraz z bulionem, w którym gotują się gołąbki, dodaje bowiem całości doskonałego smaku. A gołąbki z ryżem i pieczarkami wychodzą bardzo aromatyczne.

Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty

  • 20 dag suchego ryżu

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

  • 1 kg pieczarek

  • 1/2 l bulionu warzywnego

  • sól, pieprz

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

Przygotowanie gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Wytnij z niej głąba. Kapustę umieść w dużym garnku wycięciem do dołu. Zalej ją wrzątkiem, gotuj na małym ogniu kilka minut, by jej liście zrobiły się elastyczne.

Ostrożnie wyjmij główkę kapusty, osącz ją i przestudź. Zdejmij z niej warstwę elastycznych liści. Główkę ponownie włóż do wrzątku i obgotuj ją. W ten sam sposób przygotuj wszystkie liście.

Ryż ugotuj na sypko i półmiękko w osolonym wrzątku, przestudź go. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj starte na dużych oczkach pieczarki. Przesmaż, oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje cały płyn. Dodaj do ryżu, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Porcje farszu kładź na liściach kapusty i formuj ścisłe gołąbki. Żaroodporne naczynie natłuść, wyłóż pozostałymi liśćmi. Ułóż na nich gołąbki, zalej je bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Piecz ok. godzinę w 200 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne, wigilijne potrawy. Sprawdź, jak przygotować barszcz czerwony wg przepisu Ewy Wachowicz , a także jak zrobić wigilijną kapustę z grochem .

pieczarki
pieczarki

Źródło: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wiszniowka Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy