Smakosze.pl Przepisy Pyszny chleb z kaszy gryczanej od Anny Lewandowskiej. Takiego nie kupisz w żadnym sklepie
canva/pixelshot; TRICOLORS/East News

Pyszny chleb z kaszy gryczanej od Anny Lewandowskiej. Takiego nie kupisz w żadnym sklepie

23 kwietnia 2022

Smaczny chleb jest podstawą dobrych kanapek. Bezglutenowy wypiek proponowany przez Annę Lewandowską jest nie tylko smaczny, ale też niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy namoczyć kaszę, zblendować ja z pozostałymi składnikami i upiec. Tak wyrazistego chleba jeszcze nie jedliście. Sprawdźcie koniecznie.

Chleb z kaszy gryczanej to kolejna smaczna propozycja na śniadanie od kulinarnej celebrytki. Po wyśmienitych, słodkich naleśnikach z mąki kasztanowej czas na wytrawny, choć wzbogacony o lekko słodkie dodatki wypiek. Gryczany specjał spodoba się nie tylko osobom na diecie bezglutenowej.

Chleb z kaszy gryczanej pasuje zarówno do wytrawnych past warzywnych takich jak ten smalec z fasoli , jak i do słodkich konfitur i musów owocowo-warzywnych. Nawet z masłem będzie obłędny. Rodzina z pewnością zje ze smakiem

Przepis na chleb z kaszy gryczanej według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 5 szklanek ciepłej wody

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej

  • 100 g pestek słonecznika

  • pół szklanki rodzynek

  • pół szklanki płatków owsianych górskich bez glutenu

  • 3/4 szklanki siemienia lnianego

  • 3 łyżki oleju kokosowego

  • szczypta sody oczyszczonej

  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną płuczemy na sicie i przenosimy ją do wysokiego pojemnika. Zalewamy wodą i odstawiamy ją na 3 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Do namoczonej kaszy dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na możliwie gładką masę. Całość przenosimy do lekko natłuszczonej keksówki. Pieczemy około godziny.

Studzimy — początkowo w piekarniku, stopniowo uchylając drzwiczki. Przechowujemy w naczyniu przykrytym ściereczką.

Kasza gryczana jest idealna do przygotowania chleba
Kasza gryczana jest idealna do przygotowania chleba

Źródło zdjęcia; canva/Akalashnikov00

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy