Pyszny i szybki sernik straciatella na zimno
Sernik straciatella na zimno to przepyszny, wysoki sernik, zawierający bardzo dużą ilość startej gorzkiej czekolady. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto go spróbuje. Do dekoracji można dodać różnego rodzaju owoce. Jak przygotować sernik straciatella na zimno?
Jak powstał sernik?
Sernik to ciasto z białego sera, zwykle na chrupiącej podstawie, z różnymi dodatkami. Historia sernika sięga starożytnej Grecji (pomiędzy VII a VIII wiekiem p.n.e na wyspie Samos). Po podbiciu Grecji przez Rzymian sernik rozpowszechnił się w Europie. Dzięki imigrantom z Europy sernik ten trafił również do Stanów Zjednoczonych.
Składniki potrzebne do zrobienia sernika straciatella na zimno
ok. 80 g okrągłych biszkoptów,
200 g jogurtu naturalnego,
200 ml mleka,
400 g malin (lub truskawek lub jagód),
500 g serka mascarpone (schłodzone),
100 g czekolady deserowej (lub mlecznej lub gorzkiej),
200 ml śmietanki 30 lub 36% z kartonika (schłodzonej),
100 g cukru,
1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej (nie - deserowej),
oraz opcjonalnie 4 łyżki likieru amaretto.
Sernik straciatella na zimno - przygotowanie
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i zamocuj obręcz zwalniając papier na zewnątrz. Umieść biszkopty na dole. Mogą być zakropione likierem.
Ser mascarpone przełożyć do miski, wlej gęstą śmietanę i dodaj cukier. Ubijaj przez 1-2 minuty, aż masa wzrośnie i będzie puszysta.
Zagotuj mleko, zdejmij je z palnika i dodaj żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodaj jogurt (stopniowo dodawaj go po łyżce), ciągle mieszając.
Wlej powstałą masę do ubitej masy mascarpone, a następnie wymieszaj dobrze mieszadłem wolnoobrotowym.
Dodaj pokrojoną czekoladę (łyżkę zostawić do dekoracji) oraz owoce (całe maliny, pokrojone truskawki), zostawiając trochę owoców do udekorowania sernika i wymieszaj z łyżką wszystkie składniki razem.
Ułóż masę na biszkopcie, następnie udekoruj pozostałymi owocami i czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.