Smakosze.pl
Pyszny sernik straciatella na zimno

pixabay.com

Pyszny i szybki sernik straciatella na zimno

3 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Sernik straciatella na zimno to przepyszny, wysoki sernik, zawierający bardzo dużą ilość startej gorzkiej czekolady. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto go spróbuje. Do dekoracji można dodać różnego rodzaju owoce. Jak przygotować sernik strac

Sernik straciatella na zimno to przepyszny, wysoki sernik, zawierający bardzo dużą ilość startej gorzkiej czekolady. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto go spróbuje. Do dekoracji można dodać różnego rodzaju owoce. Jak przygotować sernik straciatella na zimno?

Jak powstał sernik?

Sernik to ciasto z białego sera, zwykle na chrupiącej podstawie, z różnymi dodatkami. Historia sernika sięga starożytnej Grecji (pomiędzy VII a VIII wiekiem p.n.e na wyspie Samos). Po podbiciu Grecji przez Rzymian sernik rozpowszechnił się w Europie. Dzięki imigrantom z Europy sernik ten trafił również do Stanów Zjednoczonych.

Składniki potrzebne do zrobienia sernika straciatella na zimno

  • ok. 80 g okrągłych biszkoptów,

  • 200 g jogurtu naturalnego,

  • 200 ml mleka,

  • 400 g malin (lub truskawek lub jagód),

  • 500 g serka mascarpone (schłodzone),

  • 100 g czekolady deserowej (lub mlecznej lub gorzkiej),

  • 200 ml śmietanki 30 lub 36% z kartonika (schłodzonej),

  • 100 g cukru,

  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej (nie - deserowej),

  • oraz opcjonalnie 4 łyżki likieru amaretto.

Sernik straciatella na zimno - przygotowanie

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i zamocuj obręcz zwalniając papier na zewnątrz. Umieść biszkopty na dole. Mogą być zakropione likierem.

Ser mascarpone przełożyć do miski, wlej gęstą śmietanę i dodaj cukier. Ubijaj przez 1-2 minuty, aż masa wzrośnie i będzie puszysta.

Zagotuj mleko, zdejmij je z palnika i dodaj żelatynę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodaj jogurt (stopniowo dodawaj go po łyżce), ciągle mieszając.

Wlej powstałą masę do ubitej masy mascarpone, a następnie wymieszaj dobrze mieszadłem wolnoobrotowym.

Dodaj pokrojoną czekoladę (łyżkę zostawić do dekoracji) oraz owoce (całe maliny, pokrojone truskawki), zostawiając trochę owoców do udekorowania sernika i wymieszaj z łyżką wszystkie składniki razem.

Ułóż masę na biszkopcie, następnie udekoruj pozostałymi owocami i czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Podobne artykuły

Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >