Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Rabarbar jest owocem, czy warzywem? Prawie nikt nie zna poprawnej odpowiedzi

Rabarbar jest owocem, czy warzywem? Prawie nikt nie zna poprawnej odpowiedzi

Rabarbar jest warzywem
canva/MoMorad

Rabarbar niebawem pojawi się w sklepach i na straganach. Powróci tym samym nurtujące wiele osób pytanie: czy jest to warzywo, czy też raczej owoc? Odpowiedź nie jest oczywista, ale dotarliśmy do niej. Podpowiemy też czy warto skusić się na włączenie tej rośliny do diety i zdradzimy kilka popularnych zastosowań.
 

Czy rabarbar jest owocem?

Wiele osób, wnioskując na podstawie najczęstszych zastosowań rabarbaru, uznaje go za owoc. Choć robienie deserów czy dżemów z udziałem warzywa nie dla wszystkich będzie do przyjęcia, rabarbar zaliczyć należy do tej właśnie kategorii.

Cierpki smak i właśnie wykorzystanie w kuchni powodują jednak, że w Stanach Zjednoczonych jest postrzegany jako owoc. Stoi to oczywiście w sprzeczności z wiedzą biologiczną, lecz nie da się ukryć, że takie podejście jest praktyczne.

„Żadnego mleka nie trza”, ale inny warunek jest konieczny. Tak Rączka robi schabowe

Wady i zalety rabarbaru

Rabarbar obfituje w wiele istotnych dla naszego organizmu składników. W roślinie znajdziemy m.in. witaminy A, C i E. Dostarczy nam też znacznych ilości błonnika, potasu, żelaza czy magnezu. Warto po niego sięgać również ze względu na obecność licznych antyoksydantów.

Na rabarbar jednak powinny uważać kobiety w ciąży, gdyż roślina zawiera sporo szczawianów. Związki te wiążą niesamowicie istotny na tym etapie życia kobiety wapń, czyniąc go nieużytecznym dla organizmu. Niebezpieczne są też liście warzywa, które mogą wywołać ostre zatrucia.

Jak wykorzystać rabarbar w kuchni?

Najczęstsze zastosowania tej rośliny obejmują przygotowanie z niej dżemów, konfitur i kompotów. Wiele osób dusimy warzywo z dodatkiem korzennych przypraw i wykorzystuje je do ciast. Można też po prostu wrzucać kawałki do masy np. piekąc popularne drożdżowe.

Świetnie smakują także, gdy zapiecze się je pod kruszonką czy wzbogaci o ten element owsiankę z pieca. Niektórzy kwaśnym warzywem podkreślają smak mięs. Rabarbar doskonale pasuje np. do tuńczyka.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy z udziałem rabarbaru. Szczególnie polecamy znakomity patent na pyszną szarlotkę. Być może skuszą was też wzbogacone o kawałki rabarbaru puszyste racuchy.

Rabarbar to warzywo.png
canva/KariHoglund