Smakosze.pl Przepisy Rewelacyjna pasta z wędzonej makreli. 1 dodatek świetnie podbija jej smak
canva/arfo

Rewelacyjna pasta z wędzonej makreli. 1 dodatek świetnie podbija jej smak

15 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pasta z wędzonej makreli jest świetnym dodatkiem do pieczywa. Dodaj do niej pokrojony, kiszony ogórek, a stanie się jeszcze smaczniejsza. Pastę możesz zaserwować na kolację lub śniadanie. Będzie doskonałą odmianą od tradycyjnych wędlin i serów.

Wędzona makrela jest pożywną i smaczną rybą, z której przygotujesz wyśmienite pasty kanapkowe. Pasty z dodatkiem jajek, twarogu, cebuli i innych dodatków są pyszne i dodają energii na wiele godzin. Makrela wędzona jest rybą bogatą między innymi w kwasy omega- 3, witaminę D oraz selen. Warto włączyć ją do swojej diety.

Pasta z wędzonej makreli z ogórkami kiszonymi, szczypiorkiem i sosem na bazie majonezu oraz musztardy jest wyraźna w smaku i sycąca. Kromka świeżego chleba posmarowana domową pastą to pyszny posiłek, który przygotujesz w kilka chwil.

Do przygotowania pasty z wędzonej makreli potrzebujesz kilku składników, z których większość z pewnością masz w domu. Pasta jest więc nie tylko smaczna i sycąca, ale również tania. Domowa pasta jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od gotowych past kanapkowych , w składzie których znajdziesz ocet i konserwanty.

Szybka pasta z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 1 wędzona makrela

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • 2 ogórki kiszone

  • szczypiorek

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować szybką i pożywną pastę kanapkową z makreli?

Z makreli usuń skórę i ości. Mięso przełóż do miski, rozgnieć widelcem. Posiekaj jajka i szczypiorek, pokrój w kostkę ogórki kiszone. Składniki dodaj do ryby, wymieszaj.

Majonez połącz z musztardą, sos dodaj do pozostałych składników, dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Z makreli przygotujesz wyśmienity i tani obiad dla całej rodziny- tu poznasz przepis na szybką zapiekankę z wędzoną rybą. Koniecznie spróbuj również pastę z makreli i twarogu .

makrela wędzona
canva/annabobrowska

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy