Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjne, mniej kaloryczne gołąbki bez kapusty
canva/intek1

Rewolucyjne, mniej kaloryczne gołąbki bez kapusty

2 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Gołąbki kojarzą się z pożywnym farszem zawiniętym w liście kapusty. Jednak gołąbki można przygotować też z innych liści i nadziać dowolnym farszem. Dziś zaprezentujemy wam rewolucyjne, mniej kaloryczne gołąbki bez kapusty. Są delikatniejsze w smaku, ale też lżejsze dla żołądka.

Tradycyjne gołąbki z liści kapusty są pyszne, choć dla niektórych nieco ciężkostrawne. To przede wszystkim kwestia kapusty, która u niektórych powoduje wzdęcia i zalega na żołądku. Te osoby powinna więc ucieszyć nasza wersja gołąbków. Przygotujemy je nie z kapusty, a z sałaty lodowej. Farsz również nie będzie oczywisty. Koniecznie spróbujcie naszych delikatnych gołąbków.

Rewolucyjne, mniej kaloryczne gołąbki bez kapusty

Składniki:

  • 1 duża główka sałaty lodowej

  • 1 szklanka mrożonego, zielonego groszku

  • 2 kromki chleba tostowego

  • kilka łyżek mleka

  • 10 dag szynki

  • 15 dag pieczarek

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 15 dag twarogu

  • 2 jajka

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie gołąbków z sałaty

Sałatę oczyść z wierzchnich liści. Wrzuć ją na wrzątek i trzymaj nie więcej niż pół minuty, tak by jej liście straciły sztywność. Sałatę wyjmij z wody, osącz, wystudź, podziel na pojedyncze liście.

Na wodę po sałacie wrzuć mrożony groszek i gotuj go ok. 20 minut. Wylej na sito, przelej zimną wodą, odsącz.

Z chleba tostowego usuń skórkę. Miąższ pokrój w kostkę, skrop mlekiem. Szynkę posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę.

Na patelni rozgrzej olej. Wsyp pieczarki, przesmaż, mieszając. Dodaj szynkę i czosnek oraz odciśnięty chleb. Mieszając, smaż całość ok. 5 minut.

Do przesmażonych składników dodaj pokruszony twaróg i jajka. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Porcje farszu kładź na liściach sałaty. Zawijaj je, formując gołąbki. Każdy obwiąż białą, bawełnianą nicią, by gołąbki nie rozwijały się.

Gołąbki ułóż w garnku, zalej przecierem pomidorowym. Dodaj też zblanszowany groszek. Całość gotuj ok. 15 minut na małym ogniu. Sos dopraw solą i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne gołąbki. Zobacz, jak gołąbki z ziemniakami przygotowuje Magda Gessler . Poznaj też przepis na jarskie, pikantne gołąbki .

sałata lodowa
sałata lodowa

Źródło zdjęcia: canva/Sannie32

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy