Rewolucyjne, mniej kaloryczne gołąbki bez kapusty
Gołąbki kojarzą się z pożywnym farszem zawiniętym w liście kapusty. Jednak gołąbki można przygotować też z innych liści i nadziać dowolnym farszem. Dziś zaprezentujemy wam rewolucyjne, mniej kaloryczne gołąbki bez kapusty. Są delikatniejsze w smaku, ale też lżejsze dla żołądka.
Tradycyjne gołąbki z liści kapusty są pyszne, choć dla niektórych nieco ciężkostrawne. To przede wszystkim kwestia kapusty, która u niektórych powoduje wzdęcia i zalega na żołądku. Te osoby powinna więc ucieszyć nasza wersja gołąbków. Przygotujemy je nie z kapusty, a z sałaty lodowej. Farsz również nie będzie oczywisty. Koniecznie spróbujcie naszych delikatnych gołąbków.
Rewolucyjne, mniej kaloryczne gołąbki bez kapusty
Składniki:
-
1 duża główka sałaty lodowej
-
1 szklanka mrożonego, zielonego groszku
-
2 kromki chleba tostowego
-
kilka łyżek mleka
-
10 dag szynki
-
15 dag pieczarek
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki oleju
-
15 dag twarogu
-
2 jajka
-
1 szklanka przecieru pomidorowego
-
sól, pieprz
Przygotowanie gołąbków z sałaty
Sałatę oczyść z wierzchnich liści. Wrzuć ją na wrzątek i trzymaj nie więcej niż pół minuty, tak by jej liście straciły sztywność. Sałatę wyjmij z wody, osącz, wystudź, podziel na pojedyncze liście.
Na wodę po sałacie wrzuć mrożony groszek i gotuj go ok. 20 minut. Wylej na sito, przelej zimną wodą, odsącz.
Z chleba tostowego usuń skórkę. Miąższ pokrój w kostkę, skrop mlekiem. Szynkę posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej. Wsyp pieczarki, przesmaż, mieszając. Dodaj szynkę i czosnek oraz odciśnięty chleb. Mieszając, smaż całość ok. 5 minut.
Do przesmażonych składników dodaj pokruszony twaróg i jajka. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Porcje farszu kładź na liściach sałaty. Zawijaj je, formując gołąbki. Każdy obwiąż białą, bawełnianą nicią, by gołąbki nie rozwijały się.
Gołąbki ułóż w garnku, zalej przecierem pomidorowym. Dodaj też zblanszowany groszek. Całość gotuj ok. 15 minut na małym ogniu. Sos dopraw solą i pieprzem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne gołąbki. Zobacz, jak gołąbki z ziemniakami przygotowuje Magda Gessler . Poznaj też przepis na jarskie, pikantne gołąbki .
Źródło zdjęcia: canva/Sannie32
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Trzy proste patenty na mleko - nigdy nie wykipi i się nie przypali
-
Lekka, cudownie pyszna sałatka ziemniaczana bez grama majonezu
Źródło: mojegotowanie