Jarskie gołąbki w pikantnej odsłonie
Klasyczne gołąbki skrywają w swym wnętrzu ryż i mielone mięso. Jednak da się też przygotować gołąbki bez dodatku mięsa. Podstawą farszu może być ryż lub kasza, które warto wzbogacić dodatkiem warzyw. Zobaczcie jak przygotować jarskie gołąbki w pikantnej odsłonie.
Do farszu na jarskie gołąbki można dodać podsmażone grzyby czy pokrojone warzywa. Dzięki nim potrawa nabierze wyraźniejszego smaku. Istotne są też przyprawy, najlepiej o zdecydowanym smaku. Gotując gołąbki lepiej nie zalewać ich wodą, tylko aromatycznym bulionem. Dzięki niemu całe danie przeniknie konkretnym smakiem.
Jarskie gołąbki w pikantnej odsłonie
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej lub białej
30 dag ryżu
2 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 cebula
1 papryczka chilli
50 dag pieczarek
2 łyżki masła lub oleju
sól, pieprz
Przygotowanie jarskich gołąbków
Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Wykrój z niej głąb, włóż ją do gorącej wody i obgotuj, by liście stały się elastyczne. Po zdjęciu parti wierzchnich liści ponownie sparz pozostałą część główki kapusty.
Ryż opłucz. Połowę bulionu zagotuj, dodaj kurkumę i trochę soli, a potem ryż. Zagotuj go, gotuj na małym ogniu.
Cebulę i papryczkę chilli oczyść, pokrój w małą kostkę. Dodaj do gotującego się ryżu. Całość gotuj, aż ryż będzie miękki. Nadmiar płynu odlej.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, przesmaż na maśle. Duś na małym ogniu, aż odparuje cały płyn. Dodaj je do ryżu, dopraw solą i pieprzem.
Z liści kapusty zetnij stwardniałe kawałki. Na każdym liściu połóż porcję farszu, zawiń go, formując gołąbka.
Gołąbki ułóż ścisło w garnku, zalej pozostałym bulionem, zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 45 minut. Podawaj z zagęszczonym sosem z gotowania lub z sosem pomidorowym.
Po więcej pomysłów na smaczne gołąbki zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na gołąbki według Karola Okrasy, a także przepis na staropolskie gołąbki z kaszą.
Źródło zdjęcia: canva/Brejeq
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na wyborne kotlety rybne - w sam raz na piątkowy obiad
Przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem
Źródło: przepisy