Risotto cytrynowe z łososiem
pixabay.com

Risotto cytrynowe z łososiem

Risotto to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni włoskiej. I podobnie jak makaron może mieć różne wersje i smaki. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne i lekkie risotto cytrynowe z łososiem.

Risotto wywodzi się z północnych Włoch. Jest zwykle podawane jako primo piatto, czyli pierwsze danie, tak samo jak zupy lub makarony. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zmienić trochę tradycję i zaserwować je z kawałkiem dobrze przyrządzonej ryby, jaką jest grillowany łosoś.

Risotto cytrynowe z łososiem: składniki

Na risotto:

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 40 g masła,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 łyżeczka estragonu ,
  • 150 g ryżu arborio,
  • 60 ml białego wina,
  • skórka starta z 1 cytryny oraz sok z 1/3,
  • 30 g startego parmezanu,
  • świeżo zmielony pieprz (biały i czarny),
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżka sosu rybnego.

Na łososia:

  • 300 - 400 g filetu z łososia ze skórką,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego.


Risotto cytrynowe z łososiem: przygotowanie

W jednym garnku podgrzewamy bulion warzywny z sosem rybnym i trzymamy na niewielkim ogniu, nie pozwalając się zagotować.

Na kolejnym palniku rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodajemy ryż i całość ponownie smażymy przez kilka minut, aż ziarenka ryżu staną się lekko przezroczyste. Następnie dodajemy estragon i kurkumę, a po chwili dolewamy wino. Gotujemy całość około 3 minut, aż wino odparuje.

Stopniowo, po pół szklanki, dodajemy gorący bulion i gotujemy przez około 20 minut, aż ryż będzie al dente.

Następnie do ugotowanego ryżu dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz szczyptę zmielonego białego pieprzu. Odstawiamy risotto pod przykryciem na kilka minut, po czym dodajemy resztę masła, starty parmezan i świeży estragon, jeśli mamy. Mieszamy.

W czasie gotowania risotto przyprawiamy, a następnie smażymy filet z łososia na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Kładziemy go najpierw skórką do dołu, bo ta strona będzie się dłużej smażyła. Na średnim ogniu smażymy łososia przez 8 minut, a następnie przewracamy go na drugą stronę na kolejne 4 minuty.

Na talerzu wykładamy porcję risotto. Z patelni zdejmujemy filet i ściągamy z niego skórkę. Układamy go częścią bez skórki na ryżu, oprószamy pieprzem, a obok kładziemy ćwiartkę cytryny do indywidualnego skropienia.

Risotto cytrynowe z łososiem: porady

Ta potrawa powinna mieć półpłynną konsystencję, nie możemy zatem pozwolić, aby cały płyn się z niej wygotował.

Do risotto cytrynowego z łososiem pasować będą szparagi zielone z wody lub inne gotowane czy grillowane warzywa.

Następny artykuł