Risotto ze szparagami i kurczakiem – smaki kuchni włoskiej
pixabay.com

Risotto ze szparagami i kurczakiem – smaki kuchni włoskiej

Risotto to bardzo popularny we Włoszech sposób na przygotowywanie ryżu. Dodatek masła i wina sprawia, że ryż jest delikatny i o kremowej konsystencji. W towarzystwie pełnych witamin szparagów i kurczaka będzie pożywnym i znakomitych obiadem dla całej rodziny. Chcesz wiedzieć, jak zrobić idealne danie? Przeczytaj poniższy artykuł i zaskocz rodzinę smacznym posiłkiem.

Risotto ze szparagami i kurczakiem – charakterystyka potrawy

Risotto ze szparagami i kurczakiem to pyszny i pełnowartościowy posiłek. Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne, a dodatkowo zawierają dużo składników odżywczych i witamin. Zawierają witaminy E i C, dzięki którym poprawia się kondycja włosów, skóry i paznokci. W swoim składzie mają również asparaginę, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni ważną rolę, ponieważ wspomaga nerki i utrzymuje prawidłowy poziom nawodnienia naszego ciała. Szparagi są bogate również w błonnik, wspomagający pracę jelit.

Przepis ten jest prosty, a danie wygląda pięknie na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.

Lista składników potrzebnych do przygotowania pysznego risotto ze szparagami i kurczakiem

Poniższa lista składników zawiera produkty potrzebne do przygotowania posiłku dla dwóch dorosłych osób. Co będziesz musiał kupić?

  • Pierś z kurczaka
  • Jeden pęczek szparagów
  • 2 małe cebulki
  • 3 ząbki czosnku
  • Tarty parmezan
  • 150 g ryżu
  • Pół litra bulionu drobiowego
  • Ok. 80 ml białego wytrawnego wina
  • Sól, pieprz, ostra papryka
  • Masło
  • Oliwa z oliwek

Pamiętaj, że w przepisie zawarte jest wino. Kiedy będziesz robić risotto dla dzieci, pomiń ten składnik i zastąp go wodą lub większą ilością bulionu.

Jak zrobić idealne risotto? – przepis krok po kroku

Może się wydawać, że zrobienie idealnego włoskiego risotto jest trudne. Stosuj się dokładnie do poniższych zaleceń, a na pewno wszystko się uda. Zaczynamy!

  1. Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smaż, a następnie dodaj kurczaka, również pokrojonego w kostkę. Przypraw go solą, pieprzem i ostrą papryką.
  2. Kiedy kurczak się usmaży przełóż go na miseczkę.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć drugą pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Kiedy lekko się zrumieni wsyp ryż. Ryż należy smażyć parę minut.
  4. Po kilku minutach wlej na patelnię białe wytrawne wino, które po chwili powinno częściowo odparować i zostać wchłonięte przez ryż.
  5. Kiedy wino zniknie z patelni możesz wlewać bulion, ale pamiętaj aby robić to stopniowo. Jak to wygląda?
  6. Wlewaj odrobinę bulionu i czekaj aż ryż go wchłonie, a przy tym cały czas mieszaj. Stopniowe wlewanie bulionu spowoduje, że ryż będzie miał idealną kremową i delikatną konsystencję.
  7. Kiedy cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż, co potrwa około 15 minut, zestaw go z ognia i dodaj łyżkę masła oraz trochę parmezanu, dodaj też wcześniej usmażonego kurczaka. Całość wymieszaj.
  8. W międzyczasie w rondelku zagotuj wodę na szparagi. Umyj je dokładnie i oderwij uschnięte końce. Gotuj je około 10 – 12 minut, aż będą miękkie, ale pamiętaj, że najlepiej smakują przygotowane al dente.
  9. Na talerze wyłóż risotto z kurczakiem, dodaj szparagi i posyp wszystko odrobiną parmezanu.

Przepyszne risotto ze szparagami i kurczakiem gotowe!

Inne wersje potrawy

Sezon na szparagi trwa od kwietnia do lipca. Co jeśli nie ma ich w sklepie?

Doskonałym pomysłem będzie zrobienie szybkiej sałatki, składającej się z ogórków, pomidorków koktajlowych i papryki. Szparagi możesz zastąpić również ugotowanym brokułem.

Jak widzisz risotto ze szparagami i kurczakiem nie jest wcale trudne do przygotowania. Białe wytrawne wino dodaje temu daniu dużych walorów smakowych, a parmezan przemyca do potrawy włoski charakter. Spróbuj przygotować takie risotto a na pewno będzie gościło na twoim stole częściej.

Następny artykuł