Roladki schabowe z suszonymi pomidorami
ROLADKI SCHABOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki na 4-6 porcji:– 500 g schabu– 120 g sera mozzarella (1 kulka)– 4-6 suszonych pomidorów w oliwie– 1/2 czerwonej papryki– 1 cebula– 2-3 ząbki czosnku– sól i pieprz (do smaku)– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku– 2 łyżeczki bazylii suszonej– listki świeżej bazylii.
Sposób przygotowania1. Schab pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem tak samo jak na kotlety. Każdy plaster oprószyć z obu stron solą, pieprzem słodką papryką oraz suszoną bazylią. Tak przygotowane mięso odstawić na 20 minut do lodówki.2. Pomidory odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, ser pokroić na podłużne kawałki.3. Na każdy plaster schabu ułożyć po jednym suszonym pomidorze oraz 1-2 paski mozzarelli (w zależności od wielkości pokrojonych pasków sera).4. Kawałki mięsa wraz z dodatkami zawinąć możliwie ciasno i spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią kuchenną.5. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć cząstkami świeżej papryki, pokrojoną w plastry cebulą oraz czosnkiem. Na to ułożyć kawałki schabu. Wierzch roladek można dodatkowo posypać bazylią i papryką.6. Naczynie przykryć (jeśli jest bez pokrywy można przykryć folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 30 minut. Po tym czasie odkryć roladki i piec kolejne 5-10 minut, aż wierzch apetycznie się zarumieni. Podawać wraz z upieczonymi razem z roladkami warzywami, ozdobione listkami świeżej bazylii.
Uwagi:– Wywar pozostały na dnie naczynia, w którym piekły się roladki można zaprawić zawiesiną wody z mąką, mlekiem lub jogurtem. Otrzymany w ten sposób sos będzie idealnie pasowała jako dodatek do mięsa i ziemniaków.– Nadzienie roladek można urozmaicić dodatkiem szpinaku, świeżej lub marynowanej papryki, chudej wędliny (polędwica). Mozzarellę można wymienić na ser feta.– Wybór przypraw jest kwestią gustu. Do tego zestawu składników oprócz bazylii pasował będzie również cząber czy oregano.– //Jeśli unikamy czerwonego mięsa i chcemy, by danie było jeszcze lżejsze, schab możemy zamienić na filet z kurczaka czy indyka. Z racji tego, że filety drobiowe prawie w ogóle nie zawierają tłuszczu, podczas przyprawiania warto je dodatkowo delikatnie posmarować olejem lub oliwą.
ROLADKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI W STYLU GRECKIM(pieczone lub gotowane na parze)
Składniki na 4 porcje:– 500 g fileta z indyka (lub kurczaka)– 80 g sera feta– 4-6 suszonych pomidorów w oliwie– 1/2 czerwonej papryki– 1 cebula (opcjonalnie)– 2 ząbki czosnku– sól i pieprz (do smaku)– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku– 2 łyżeczki oregano– oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia1. Filet z indyka oczyści z ewentualnych błon, pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem (ostrożnie i umiarkowanie cienko, gdyż mięso z indyka jest bardzo delikatne).2. Kawałki mięsa skropić oliwą i oprószyć przyprawami (solą, pieprzem, papryką, zmiażdżonymi ząbkami czosnku i oregano). Na każdym kawałki ułożyć po jednym kawałki suszonego pomidora, pasku czerwonej papryki oraz fety.3. Roladki zawinąć ściśle i spiąć wykałaczkami lub obwiązać kuchenną nicią. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą i wyłożonego plasterkami cebuli. Całość przykryć (pokrywą lub folią aluminiową) i wstawić na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pod koniec pieczenia roladki odkryć, by się zarumieniły. Zamiast piec można również ugotować roladki na parze (czas gotowania, podobnie jak pieczenia: około 30 minut).4. Potrawę podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą kuskus oraz warzywami (np. sałatką z pomidorów i bazylii lub zieloną sałatą z sosem jogurtowym).