Jak długo można przechowywać rosół?
Rosół w niedzielę to w wielu domach tradycja. Ugotowanie tej potrawy nie jest jednak łatwe ani szybkie. Dlatego, gdy zabieramy się za tę czynność, często przygotowujemy większą ilość tej zupy. Na bazie rosołu możemy przyrządzić wiele innych potraw między innymi: zupę pomidorową lub różne sosy. Znane są też różne interesujące sposoby na wykorzystanie mięsa z rosołu (o jednym z nich pisaliśmy tutaj).
Wiele osób zastanawia się, jak długo możemy przechowywać rosół, aby nie stracił swojego smaku i aromatu? Odpowiedź naprawdę zaskakuje. Okazuje się, że gdy wybierzemy odpowiednią metodę, możemy go przechowywać nawet przez pół roku.
Rosół do zamrażalnika
Jednym ze sposobów na przechowywanie rosołu, jest jego zamrożenie. Po schłodzeniu oraz odcedzeniu warzyw i mięsa należy przelać sam bulion do specjalnych torebek na mrożonki, wcześniej sprawdzając, czy są one odpowiednio szczelne. Nie wolno napełniać ich po same brzegi, ponieważ, w wyniku zamrażania zwiększa się objętość rosołu.
Jeśli zdecydujesz się na tę metodę, napisz na każdej z torebek datę zamrożenia rosołu. Pamiętaj, że nie powinno się przechowywać zupy dłużej niż 6 miesięcy, ponieważ zaczyna tracić wtedy swój smak i wartości odżywcze.
Ciekawym pomysłem jest również przelanie rosołu do specjalnych foremek do lodu. Dzięki temu otrzymamy domowe kostki bulionowe, które sprawdzą się jako dodatek do różnych zup i sosów.
Inną metodą na przechowywanie rosołu jest jego zawekowanie. Na czym ona polega? Tłumaczymy w kolejnych akapitach.
W jaki sposób zawekować rosół?
Jeśli chcemy zawekować rosół, musimy go jeszcze raz zagotować, a następnie przelać do czystych i suchych słoików, które natychmiast należy zakręcić i odwrócić do góry dnem. Następnie, weki należy odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką i zostawić do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.
Weki z rosołem możemy przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Gdy chcemy wydłużyć ten okres, po przelaniu gorącego rosołu do słoików musimy zagotować zamknięty wek w wodzie o temperaturze 90 stopni przez około 20 minut.
Zainteresował Cię temat artykułu? Polecamy nasz tekst, z którego dowiesz się, jak należy poprawnie przechowywać mąkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp.pl