Rozbijam schab cienko i zwijam z tym farszem. To tak pyszne, że mógłbym jeść taki obiad codziennie
Schab na obiad to nie tylko tradycyjne kotlety. Poznaj zaskakujący przepis i z tego mięsa przygotuj faszerowane roladki. Domownicy nie będą kryli oburzenia, że nie ma ich tradycyjnego dania, ale kiedy spróbują roladek z przepisu, będą wniebowzięci. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak i z czego je przygotować.
Na obiad schabowe inaczej
Schab na obiad to dla wielu Polaków symbol porządnego i smacznego obiadu. Kotlety z tego mięsa mają tylu zwolenników, że u wielu pojawiają się częściej niż raz w tygodniu. Jeżeli znudziło ci się to tradycyjne danie, przygotuj roladki ze schabu, a nie zawiedziesz się.
Ich smak trafi w gusta każdego, a w dodatku domownicy poproszą cię o dokładkę. Wypróbuj ten sposób na schabowe inaczej nawet dzisiaj, a będziesz wracać do niego nieraz. Przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Z czego robi się roladki ze schabu?
Podstawowym składnikiem roladek jest oczywiście schab. Kupując go, zwróć szczególną uwagę, aby był świeży i zawierał jak najmniej przerostów tłuszczu. Oprócz schabu potrzebne będą także składniki na farsz. To od nich zależy najwięcej, bo to dzięki tym składnikom cała kompozycja nabierze smaku. O tym, co będzie ci potrzebne i w jakich proporcjach, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcie pokazujące całe przygotowanie pochodzi z kanału Tapenda- przepisy kulinarne , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- musztarda
- 200 g wędzonego boczku w plastrach
- ogórki kiszone
- mąka
- 2 cebule
- pieprz
- sól
- olej
Przepis na roladki ze schabu
Umyty schab rozbij na cienkie kotlety. Następnie przypraw je pieprzem i solą, a jedną stronę posmaruj musztardą. Na mięsie ułóż plastry boczku, a na nich posiekaną w piórka cebulę. Ogórki kiszone pokrój w cienkie plastry i ułóż na cebuli.
Dłuższe boki mięsa zawiń do środka, a następnie zwiń całość w roladki. Mięso przekuj wykałaczkami, aby kompozycja się nie rozpadła. Na patelni rozgrzej olej. Roladki obtocz w mące i ułóż je na patelni. Smaż je, do momentu zarumienienia z każdej strony. Gotowe roladki możesz podawać z sosem lub innymi ulubionymi dodatkami. W każdej wersji smakują znakomicie.