Smakosze.pl Przepisy Rozbijam schab cienko i zwijam z tym farszem. To tak pyszne, że mógłbym jeść taki obiad codziennie
Fot. YouTube/Tapenda- przepisy kulinarne

Rozbijam schab cienko i zwijam z tym farszem. To tak pyszne, że mógłbym jeść taki obiad codziennie

25 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Schab na obiad to nie tylko tradycyjne kotlety. Poznaj zaskakujący przepis i z tego mięsa przygotuj faszerowane roladki. Domownicy nie będą kryli oburzenia, że nie ma ich tradycyjnego dania, ale kiedy spróbują roladek z przepisu, będą wniebowzięci. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak i z czego je przygotować.

Na obiad schabowe inaczej

Schab na obiad to dla wielu Polaków symbol porządnego i smacznego obiadu. Kotlety z tego mięsa mają tylu zwolenników, że u wielu pojawiają się częściej niż raz w tygodniu. Jeżeli znudziło ci się to tradycyjne danie, przygotuj roladki ze schabu, a nie zawiedziesz się.

Ich smak trafi w gusta każdego, a w dodatku domownicy poproszą cię o dokładkę. Wypróbuj ten sposób na schabowe inaczej nawet dzisiaj, a będziesz wracać do niego nieraz. Przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu.

schab na roladki.jpg
Fot. YouTube/Tapenda- przepisy kulinarne
Gessler kiszone ogórki robi tylko tak. Mistrzowski przepis, zawsze się udaje

Z czego robi się roladki ze schabu?

Podstawowym składnikiem roladek jest oczywiście schab. Kupując go, zwróć szczególną uwagę, aby był świeży i zawierał jak najmniej przerostów tłuszczu. Oprócz schabu potrzebne będą także składniki na farsz. To od nich zależy najwięcej, bo to dzięki tym składnikom cała kompozycja nabierze smaku. O tym, co będzie ci potrzebne i w jakich proporcjach, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcie pokazujące całe przygotowanie pochodzi z kanału Tapenda- przepisy kulinarne , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • musztarda
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach
  • ogórki kiszone
  • mąka
  • 2 cebule
  • pieprz
  • sól
  • olej

Przepis na roladki ze schabu

Umyty schab rozbij na cienkie kotlety. Następnie przypraw je pieprzem i solą, a jedną stronę posmaruj musztardą. Na mięsie ułóż plastry boczku, a na nich posiekaną w piórka cebulę. Ogórki kiszone pokrój w cienkie plastry i ułóż na cebuli.

Dłuższe boki mięsa zawiń do środka, a następnie zwiń całość w roladki. Mięso przekuj wykałaczkami, aby kompozycja się nie rozpadła. Na patelni rozgrzej olej. Roladki obtocz w mące i ułóż je na patelni. Smaż je, do momentu zarumienienia z każdej strony. Gotowe roladki możesz podawać z sosem lub innymi ulubionymi dodatkami. W każdej wersji smakują znakomicie.

roladki.jpg
Fot. YouTube/Tapenda- przepisy kulinarne
Zagotuj wodę, wrzuć filet z kurczaka. Szkoda, że wcześniej nie poznałem tego przepisu
W tym roku lasy będą pełne grzybów. Eksperci wskazali termin
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy