Smakosze.pl Przepisy Rozpływające się w ustach kopytka niczym u mamy. Sekretem jest dodatek maślanki
canva/Bartosz Luczak

Rozpływające się w ustach kopytka niczym u mamy. Sekretem jest dodatek maślanki

15 marca 2022

Kopytka lubi wielu z nas. Tym razem proponujemy małą modyfikację klasycznego dania — dodanie maślanki. Nabiał nada kopytkom lekkości i sprawi, że staną się jeszcze bardziej kremowe. Spodobają się całej waszej rodzinie.

Kopytka są nie tylko smacznym dodatkiem do obiadu, ale też doskonałą bazą dla wielu smacznych sosów i mięsnych gulaszy. Jeżeli więc nie macie pomysłu na kolejny obiad, a w lodówce zalegają wam ugotowane ziemniaki, zróbcie te pyszne kluseczki.

Przepis na delikatne kopytka z dodatkiem maślanki

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków

  • 2 łyżki naturalnej maślanki

  • pół szklanki mąki pszennej + do posypania blatu

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 jajo

  • 1 łyżeczka soli

  • szczypta cukru i pieprzu

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Umieszczamy je w dużej misce , a następnie dodajemy obie mąki, jajo, maślankę i przyprawy. Sprawnie wyrabiamy ciasto na kluski.

Na czysty blat kuchenny wysypujemy trochę mąk i. Z masy ziemniaczanej formujemy kule, które następnie przekształcamy w cienkie wałki. Kroimy je na ukos lub formujemy dłonią w mniejsze podłużne kawałki.

W większym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze, wrzucamy do niej kopytka. Gotujemy je na średnim ogniu do wypłynięcia. Wyjmujemy je na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej.

Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu. Kopytka będą wyjątkowo smaczne z sosem grzybowym . Możecie też zjeść je w towarzystwie ulubionej surówki i kotletów z boczniaka .

Kopytka można też podać na słodko
Kopytka można też podać na słodko

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis, kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy