Rozpływające się w ustach kopytka niczym u mamy. Sekretem jest dodatek maślanki
Kopytka lubi wielu z nas. Tym razem proponujemy małą modyfikację klasycznego dania — dodanie maślanki. Nabiał nada kopytkom lekkości i sprawi, że staną się jeszcze bardziej kremowe. Spodobają się całej waszej rodzinie.
Kopytka są nie tylko smacznym dodatkiem do obiadu, ale też doskonałą bazą dla wielu smacznych sosów i mięsnych gulaszy. Jeżeli więc nie macie pomysłu na kolejny obiad, a w lodówce zalegają wam ugotowane ziemniaki, zróbcie te pyszne kluseczki.
Przepis na delikatne kopytka z dodatkiem maślanki
Składniki:
-
500 g ugotowanych ziemniaków
-
2 łyżki naturalnej maślanki
-
pół szklanki mąki pszennej + do posypania blatu
-
pół szklanki mąki ziemniaczanej
-
1 jajo
-
1 łyżeczka soli
-
szczypta cukru i pieprzu
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Umieszczamy je w dużej misce , a następnie dodajemy obie mąki, jajo, maślankę i przyprawy. Sprawnie wyrabiamy ciasto na kluski.
Na czysty blat kuchenny wysypujemy trochę mąk i. Z masy ziemniaczanej formujemy kule, które następnie przekształcamy w cienkie wałki. Kroimy je na ukos lub formujemy dłonią w mniejsze podłużne kawałki.
W większym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze, wrzucamy do niej kopytka. Gotujemy je na średnim ogniu do wypłynięcia. Wyjmujemy je na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej.
Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu. Kopytka będą wyjątkowo smaczne z sosem grzybowym . Możecie też zjeść je w towarzystwie ulubionej surówki i kotletów z boczniaka .
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie
-
Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie
-
Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką
Źródło: przyslijprzepis, kuchnia-domowa