Rustykalna tarta z rabarbarem
RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM
SKŁADNIKIKruche ciasto:– 180 g mąki pszennej (1 1/4 szkl.)– 120 g masła– 1 żółtko– 40 g cukru pudru (4 łyżki)– 1-2 łyżki zimnej wody– szczypta soliNadzienie:– 500 g rabarbaru– 60 g cukru (4 łyżki)– 2 łyżki mąki ziemniaczanej– 1 białko jaja
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól, wymieszać. Do składników sypkich dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko oraz schłodzoną wodę. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć (niekoniecznie, choć ułatwi to potem formowanie tarty), zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny.2. Rabarbar umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, odciąć końce i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć do miski, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać.3. Piekarnik rozgrzać do 200°C, a w między czasie przygotowywać do pieczenia ciasta. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić parę chwil w temperaturze pokojowej, by zmiękło. Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia, położyć ciasto i rozwałkować na placek o średnicy ok. 35 cm. Delikatnie oprószyć mąką i przełożyć wraz z papierem na blachę do pieczenia.4. Na środek ciasta wyłożyć wcześniej przygotowane rabarbarowe nadzienie, pozostawiając 3-4 cm wolnego miejsca na brzegach. Brzeg ciasta zawinąć do środka i posmarować roztrzepanym białkiem jaja.5. Tartę wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Lekko zarumienioną wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc przed podaniem można je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
UWAGI*** Rabarbar przed użyciem należy odpowiednio przygotować. Po przycięciu liści, umyciu pod bieżącą wodą i osuszeniu, przyciąć końce łodyg. W przepadku młodych łodyg nie ma konieczności stosowania dodatkowych zabiegów, wystarczy pociąć je na mniejsze kawałki. W przypadku łodyg starszych należy usunąć skórkę zawierającą twarde włókna.*** Dodatek cukru zależy nie tylko od przepisu i naszych upodobań. Jeśli nie przepadamy za zbyt nadmierną kwasowością, można dodać do ciasta i nadzienia nieco więcej cukru (1-2 łyżki).*** Tartę można przyrządzić w formie pełnoziarnistej, wymierając białą mąkę na drobnomieloną pełnoziarnistą mąkę pszenną lub orkiszową, natomiast zwykły cukier na nierafinowany (brązowy).*** Z dodatku jajka można zrezygnować – wtedy w cieście należy uwzględnić dodatkowe 1-2 łyżki zimnej wody.*** Smak tarty można urozmaicić dodatkiem cynamonu lub wanilii.*** W nadzieniu można uwzględnić inne owoce – do rabarbaru będą pasowały m.in. jabłka czy truskawki.
RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (wersja pełnoziarnista)
SKŁADNIKIKruche ciasto:– 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 1/2 szkl.)– 120 g masła– 2 łyżki drobnego brązowego cukru (trzcinowego lub buraczanego)– 3-4 łyżki zimnej wody lub soku z cytryny– szczypta soliNadzienie:– 400 g rabarbaru– 150 g truskawek (1 szkl.)– 3 łyżki brązowego cukru (trzcinowego lub buraczanego)– 1 łyżka cukru waniliowego– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA1. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz schłodzoną wodę lub sok z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (minimum 30 minut).2. Rabarbar umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, odciąć końce, pokroić na 2 cm kawałki. Większe truskawki pokroić na połówki, mniejsze pozostawić w całości. Przełożyć do miski, posypać cukrem brązowym i waniliowym, mąką ziemniaczaną, a następnie wymieszać.3. Ciasto wyjąć z lodówki, ogrzać parę chwil w temperaturze pokojowej, a następnie rozwałkować na placek o średnicy o ok. 35 cm. Placek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.4. Na środek ciasta wyłożyć nadzienie, pozostawiając 3-4 cm wolnego miejsca na brzegach. Brzeg ciasta zawinąć do środka, sklejając brzegi.5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30-40 minut, aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem można dodatkowo posypać brązowym cukrem pudrem.