Rustykalna tarta z rabarbarem
https://pixabay.com/pl/

Rustykalna tarta z rabarbarem

Tarta kojarzy się z ciastem eleganckim i mile widzianym, zarówno na większym przyjęciu, jak i codziennym podwieczorku. Tymczasem z definicji tarta nie musi być wypiekiem salonowym, bardziej chodzi o jej okrągłą formę oraz nadzienie, które może być słodkie lub wytrawne. Przyrządzenie tarty wymaga dokładności, jeśli zależy nam na efekcie wizualnym i wyrażeniu w ten sposób perfekcji. Jeśli jednak zależy nam przede wszystkim na smaku i doceniamy uroki niedoskonałości, przyrządzenie tarty może być bardzo proste. Taką tartę przygotujemy nawet nie posiadając specjalnej formy. Aby nadać nadzieniu wyjątkowego smaku możemy je przygotować na przykład z rabarbaru, dzięki któremu ciasto będzie miało kwaskowy i orzeźwiający smak.

RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM

SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
– 180 g mąki pszennej (1 1/4 szkl.)
– 120 g masła
– 1 żółtko
– 40 g cukru pudru (4 łyżki)
– 1-2 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
Nadzienie:
– 500 g rabarbaru
– 60 g cukru (4 łyżki)
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 białko jaja

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól, wymieszać. Do składników sypkich dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko oraz schłodzoną wodę. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć (niekoniecznie, choć ułatwi to potem formowanie tarty), zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny.
2. Rabarbar umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, odciąć końce i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć do miski, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać.
3. Piekarnik rozgrzać do 200°C, a w między czasie przygotowywać do pieczenia ciasta. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić parę chwil w temperaturze pokojowej, by zmiękło. Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia, położyć ciasto i rozwałkować na placek o średnicy ok. 35 cm. Delikatnie oprószyć mąką i przełożyć wraz z papierem na blachę do pieczenia.
4. Na środek ciasta wyłożyć wcześniej przygotowane rabarbarowe nadzienie, pozostawiając 3-4 cm wolnego miejsca na brzegach. Brzeg ciasta zawinąć do środka i posmarować roztrzepanym białkiem jaja.
5. Tartę wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Lekko zarumienioną wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc przed podaniem można je dodatkowo posypać cukrem pudrem.

UWAGI
*** Rabarbar przed użyciem należy odpowiednio przygotować. Po przycięciu liści, umyciu pod bieżącą wodą i osuszeniu, przyciąć końce łodyg. W przepadku młodych łodyg nie ma konieczności stosowania dodatkowych zabiegów, wystarczy pociąć je na mniejsze kawałki. W przypadku łodyg starszych należy usunąć skórkę zawierającą twarde włókna.
*** Dodatek cukru zależy nie tylko od przepisu i naszych upodobań. Jeśli nie przepadamy za zbyt nadmierną kwasowością, można dodać do ciasta i nadzienia nieco więcej cukru (1-2 łyżki).
*** Tartę można przyrządzić w formie pełnoziarnistej, wymierając białą mąkę na drobnomieloną pełnoziarnistą mąkę pszenną lub orkiszową, natomiast zwykły cukier na nierafinowany (brązowy).
*** Z dodatku jajka można zrezygnować – wtedy w cieście należy uwzględnić dodatkowe 1-2 łyżki zimnej wody.
*** Smak tarty można urozmaicić dodatkiem cynamonu lub wanilii.
*** W nadzieniu można uwzględnić inne owoce – do rabarbaru będą pasowały m.in. jabłka czy truskawki.


RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (wersja pełnoziarnista)

SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
– 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 1/2 szkl.)
– 120 g masła
– 2 łyżki drobnego brązowego cukru (trzcinowego lub buraczanego)
– 3-4 łyżki zimnej wody lub soku z cytryny
– szczypta soli
Nadzienie:
– 400 g rabarbaru
– 150 g truskawek (1 szkl.)
– 3 łyżki brązowego cukru (trzcinowego lub buraczanego)
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz schłodzoną wodę lub sok z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (minimum 30 minut).
2. Rabarbar umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, odciąć końce, pokroić na 2 cm kawałki. Większe truskawki pokroić na połówki, mniejsze pozostawić w całości. Przełożyć do miski, posypać cukrem brązowym i waniliowym, mąką ziemniaczaną, a następnie wymieszać.
3. Ciasto wyjąć z lodówki, ogrzać parę chwil w temperaturze pokojowej, a następnie rozwałkować na placek o średnicy o ok. 35 cm. Placek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na środek ciasta wyłożyć nadzienie, pozostawiając 3-4 cm wolnego miejsca na brzegach. Brzeg ciasta zawinąć do środka, sklejając brzegi.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30-40 minut, aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem można dodatkowo posypać brązowym cukrem pudrem.

Następny artykuł