Smakosze.pl Przepisy Ryba po grecku z piekarnika
canva/ArtCookStudio, Getty Images

Ryba po grecku z piekarnika

9 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ryba po grecku należy do typowo świątecznych dań, które najczęściej przygotowuje się w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Klasyczna wersja sporządzana jest na bazie smażonej ryby w panierce, co daje jednak kaloryczne rezultaty. Poniżej prezentujemy przepis na pieczoną rybę po grecku, która jest lżejsza i bardziej dietetyczna.

Ryba po grecku wbrew pozorom nie ma żadnych konotacji z samą Grecją. Nazwana została tak z uwagi na postrzeganie przez Polaków kuchni śródziemnomorskiej, która według nas, wypełniona jest smażonymi na oliwie warzywami oraz rybami.

W praktyce poniższa potrawa rzadko kiedy podawana jest do stołu poza świętami, jednak jest dobrym sposobem na przemycenie do diety trochę ryby i warzyw. Lekkostrawna pieczona wersja pomaga także dbać o codzienne odżywianie, dzięki zmniejszeniu ilości tłuszczu do minimum.

Przepis na pieczoną rybę po grecku

Składniki:

  • 600 g filetów z ryby

  • 5 łyżek mąki ryżowej

  • pół kilograma marchewki

  • 100 g pietruszki

  • 100 g selera

  • 1 por

  • 2 cebule

  • 700 ml wody

  • 4 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • po 2 łyżki bazylii i oregano

  • po 4 łyżki koncentratu pomidorowego i sosu sojowego

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 2 cm imbiru

  • 300 ml passaty pomidorowej

Zacznij od oprószenia filetów solą, pieprzem i obtoczenia ich w mące ryżowej. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Zapiecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Pietruszkę, selera i marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora posiekaj, a następnie podsmaż je na patelni. Dodaj do nich ziele angielskie i liście laurowe. Po kilku minutach wrzuć warzywa i zalej je ciepłą wodą. Gotuj przez 25 minut.

Do warzyw wrzuć resztę przypraw, koncentrat oraz passatę pomidorową. Upieczoną rybę wyłóż na półmisek i zalej je równomiernie sosem warzywnym. Podawaj z chlebem na ciepło lub schowaj do lodówki na całą noc i podawaj na zimno, jako przekąska. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak długo można przechowywać śledzie w lodówce. Ten tekst wyjawia metody na delikatnego karpia w panierce bez smażenia i nieprzyjemnego zapachu.

Ryba po grecku

Źródło: canva/ArtCookStudio, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: greenmenu Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy