Sałacianka czyli zupa z sałaty. Idealna na upały
Szukasz pomysłu na szybkie, proste i tanie danie? Ugotuj sałaciankę, czyli zupę z sałaty z dodatkiem słoniny i maślanki. Zupa jest idealna na letnie, upalne dni. Jest pożywna, dodaje energii i błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na sałacinkę, czyli pyszną zupę z sałaty.
Zupa z sałaty jest rewelacyjnym pomysłem na obiad. Jest lekka i pełna smaku. Niewątpliwym atutem dania jest błyskawicznie przygotowywanie- sałacianka jest gotowa po około 20 minutach gotowania.
Do zupy dodaję odrobinę słoninki i maślankę, które świetnie doprawiają całe danie. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej wyraźna w smaku, dodaj do niej ocet jabłkowy. Jeśli wolisz delikatniejszą wersję dania- pomiń ten składnik. Zupę oprósz koperkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem, będzie idealna.
Sałata jest również doskonałym dodatkiem do kanapek i drugiego dania. Liście sałaty podane z kwaśną śmietaną, odrobiną cukru i octu są lekkie, pełne smaku i pasują do każdego, mięsnego obiadu.
Z sałaty zrobisz również napar, który pomoże Ci zasnąć- tu poznasz przepis na napar z liści zielonej sałaty , ułatwia zasypianie.
Przepis na sałaciankę
Składniki:
-
3 główki sałaty
-
liść laurowy
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
2 łyżki stopionej słoniny
-
pół szklanki maślanki
-
koperek
-
łyżeczka octu jabłkowego (opcjonalnie)
-
3 łyżki śmietany 18%
-
łyżka mąki do zagęszczenia
-
sól, pieprz
Jak zrobić sałaciankę?
Do garnka wlej 1,5 litra wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zagotuj. W tym czasie posiekaj drobno główki sałaty. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj topioną słoninę, sałatę i gotuj, aż liście zupełnie zmiękną.
Maślankę wymieszaj ze śmietaną i odrobiną wody, następnie wlej do zupy i podgotuj jeszcze chwilę. Wywar zagęść mąką, dopraw do smaku solą, pieprzem, octem, oprósz posiekanym koperkiem i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny
-
Dlaczego do kawy warto wsypać nieco cynamonu i kardamonu? Pyszne i zdrowe połączenie
Źródło: pieprzyczfantazja.pl