Jedyna, prawdziwa sałatka jarzynowa według Magdy Gessler
Sałatka jarzynowa z pewnością zalicza się do specjałów charakterystycznych dla naszej rodzimej kuchni. Mało kto spodziewałby się, że Magda Gessler nie używa w swoim przepisie cebuli. Restauratorka uważa, że ma ona zbyt mocny i ostry smak.
Sałatka jarzynowa bez cebuli? Właśnie na takie rozwiązanie stawia Magda Gessler. Uwielbiana gwiazda kulinariów podzieliła się swoim sposobami na idealną sałatkę jarzynową. Warto o nich pamiętać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyborna sałatka jarzynowa od Magdy Gessler
Kultowa sałatka jarzynowa większości smakoszy kojarzy się głównie z okresem świąt. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją również w zupełnie innym terminie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis Ani Starmach.
Bez wątpienia Magda Gessler zna się na kuchni jak mało kto. Nie powinno być zatem zaskoczeniem, że jej sałatka jarzynowa szybko znika z talerzy. Okazuje się, że Magda Gessler odradza dodawanie do niej cebuli.
- Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy - powiedziała Magda Gessler, przytaczana przez portal O2.
W ocenie Magdy Gessler cebula ma zbyt intensywny smak, by wzbogacać o nią sałatkę jarzynową. Trzeba przyznać, że warzywo charakteryzuje się dosyć ostrymi walorami. Jakie składniki Magda Gessler wykorzystuje w sałatce jarzynowej?
Odpowiednie dodatki sprawią, że sałatka jarzynowa wyjdzie idealnie
Magda Gessler poleca wykorzystywanie odpowiednich ziemniaków. W jej ocenie powinny być one żółte. Takie odmiany są bardziej kleiste. Tym samym nadają sałatce jarzynowej lepszej konsystencji.
Warto nadmienić, że Magda Gessler w swojej sałatce jarzynowej wykorzystuje sporo ogórków kiszonych i jabłek. Większa zawartość tych składników pozytywnie wpływa na smak specjału. Czasami restauratorka stawia na bardziej niekonwencjonalne rozwiązania.
Okazuje się, że w sałatce jarzynowej od słynnej restauratorki można natknąć się na marynowane grzyby. Magda Gessler poleca używanie kurek. Gwiazda zwraca uwagę na jeszcze jeden istotny detal.
Niektórzy smakosze wzbogacają sałatkę jarzynową o mrożony groszek. Magda Gessler zaleca wykorzystywanie produktu z puszki. W jej ocenie smakuje ona znacznie lepiej. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis restauratorki na kultową sałatkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz
Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia
Źródło: O2