Sałatka jarzynowa z dodatkiem ogórków konserwowych
Sałatka jarzynowa występuje w wielu wersjach, a w każdej smakuje równie pysznie. Prezentujemy wam opcję bezjajeczną z dodatkiem chrupiących ogórków konserwowych. Spróbujcie koniecznie.
Jeżeli macie ochotę na klasyczną jarzynową, sięgnijcie po ten przepi s. Dodajemy tam klasyczny majonez i ogórki kiszone. Ta receptura natomiast zaskoczy was słodkim smakiem gruszek.
Przepis na sałatkę jarzynową z ogórkami konserwowymi
Składniki:
-
500 g ziemniaków
-
1 średnia pietruszka
-
kawałek selera
-
110 g kukurydzy z puszki kukurydzy
-
110 g groszku zielonego gotowanego
-
1 średnia marchew
-
5 średnich ogórków konserwowych
-
1 mała cebula
-
1 średnie jabłko
-
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
-
1/2 łyżeczki czarnej soli
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
słoik majonezu wegańskiego (390 g)
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę myjemy. Gotujemy do miękkości bez obierania. Studzimy — najlepiej przez kilka godzin.
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w dużej misce. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy, a następnie dodajemy do sałatki. Możemy ją wcześniej sparzyć , przelewając wrzątkiem, by była nieco łagodniejsza w smaku.
Ogórki i jabłko kroimy w kosteczkę , dodajemy do miski z sałatką wraz z groszkiem i kukurydzą. Warzywa mieszamy z musztardą i majonezem. Doprawiamy czarną solą, solą kuchenną i pieprzem. Smacznego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wskazówki:
-
Czarna sól, inaczej kala namak, to popularny w kuchni wegańskiej dodatek nadający potrawom jajecznego posmaku . Warto zastosować go w tym przepisie by smak był bliski oryginalnej jarzynowej.
-
Aby sałatka była nieco lżejsza, część majonezu można zastąpić jogurtem np. naturalnym sojowym. Dodamy w ten sposób porcję białka do naszej potrawy.
-
Sałatka najlepiej smakuje, gdy smaki „się przegryzą". Dobrym pomysłem jest więc przygotowanie jej wieczorem i włożenie na noc do lodówki.
Źródło zdjęcia: canva/katerinabelaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: healthyvegan