Sałatka jarzynowa ze słodką niespodzianką
Sałatka jarzynowa jest wspaniałą klasyką, której nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Jeśli chcesz ją urozmaicić, dodaj do niej chrupiącą i słodką gruszkę. Dzięki niej podczas jedzenia będzie można poczuć słodką niespodziankę.
Sałatka jarzynowa ma stosunkowo krótką historię, ponieważ na polskich stołach pojawiła się powszechnie dopiero w drugiej połowie XX wieku. Od tego czasu zdobyła ogromną popularność.
Tradycyjnie składa się z wielu warzyw, sosu majonezowego z odrobiną musztardy oraz jajka. Tym razem prezentujemy jednak wersję z gruszką, która zaskakuje słodkim przełamaniem ogólnie słonego smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na sałatkę jarzynową z gruszką
Składniki:
4 ziemniaki
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
5 kiszonych ogórków
1 puszka groszku konserwowego
2 duże gruszki
4 jajka
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sól
pieprz
2 litry bulionu warzywnego
Zacznij od ugotowania warzyw we wcześniej przygotowanym bulionie warzywnym. Gdy wszystkie będą miękkie, wyłów je i obierz ze skórki. Odstaw do wystudzenia. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.
Ogórki odcedź z zalewy, obierz i pokrój w drobną kostkę. Jajka obierz ze skorupek i również pokrój w kostkę. To samo powtórz z ugotowanymi warzywami. Odcedzony groszek wrzuć do miski ze składnikami.
Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć je do miski wraz z majonezem, musztardą, solą oraz pieprzem. Wymieszaj sałatkę i wstaw do lodówki na całą noc. Podawaj schłodzoną.
Źródło: canva/Dar1930, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl