Sałatka
Pxhere / licencja: CC 0

Sałatka z awokado, wędzoną rybą i oliwkami

Oto świetny pomysł w sam raz na lekką kolację – połączenie aromatycznej ryby, delikatnego awokado, subtelnie słodkiej cebuli i zielonych oliwek o bardzo rozpoznawalnym smaku.

Do sałatki z awokado, wędzoną rybą i oliwkami świetnie będzie pasować chrupiąca bagietka z masłem lub przypieczona na chrupko na patelni.

Sałatka z awokado i wędzoną rybą: składniki

  • 40 g roszponki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g wędzonego pstrąga
  • 1/2 małej cebuli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 10 zielonych oliwek
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Sałatka z awokado i wędzoną rybą: przygotowanie

Sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz umieszczamy w słoiku i zakręcamy go. Wstrząsamy kilka razy, aby powstał sos winegret.

Umytą roszponkę układamy w salaterce. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy środek i kroimy miąższ na plasterki. Układamy awokado na roszponce.

Wędzoną rybę kroimy na kawałki, pomidorki na połówki, a cebulę w cienkie piórka. Dodajemy je do sałatki razem z całymi oliwkami (chociaż wedle uznania można je również pokroić, np. na połówki).

Polewamy sałatkę przygotowanym wcześniej winegretem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z awokado i wędzoną rybą: porady

Możemy podawać z grzankami lub świeżym pieczywem.

Wędzoną rybę w tej sałatce możemy dobrać wedle swojego smaku. Pstrąga może zastąpić halibut albo łosoś czy makrela.

Następny artykuł