Sałatka z awokado, wędzoną rybą i oliwkami
Do sałatki z awokado, wędzoną rybą i oliwkami świetnie będzie pasować chrupiąca bagietka z masłem lub przypieczona na chrupko na patelni.
Sałatka z awokado i wędzoną rybą: składniki
40 g roszponki
1 dojrzałe awokado
100 g wędzonego pstrąga
1/2 małej cebuli
6 pomidorków koktajlowych
10 zielonych oliwek
2 łyżki natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Sałatka z awokado i wędzoną rybą: przygotowanie
Sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz umieszczamy w słoiku i zakręcamy go. Wstrząsamy kilka razy, aby powstał sos winegret.
Umytą roszponkę układamy w salaterce. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy środek i kroimy miąższ na plasterki. Układamy awokado na roszponce.
Wędzoną rybę kroimy na kawałki, pomidorki na połówki, a cebulę w cienkie piórka. Dodajemy je do sałatki razem z całymi oliwkami (chociaż wedle uznania można je również pokroić, np. na połówki).
Polewamy sałatkę przygotowanym wcześniej winegretem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z awokado i wędzoną rybą: porady
Możemy podawać z grzankami lub świeżym pieczywem.
Wędzoną rybę w tej sałatce możemy dobrać wedle swojego smaku. Pstrąga może zastąpić halibut albo łosoś czy makrela.