Smakosze.pl
Sałatka

Pxhere / licencja: CC 0

Sałatka z awokado, wędzoną rybą i oliwkami

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Oto świetny pomysł w sam raz na lekką kolację – połączenie aromatycznej ryby, delikatnego awokado, subtelnie słodkiej cebuli i zielonych oliwek o bardzo rozpoznawalnym smaku.

Do sałatki z awokado, wędzoną rybą i oliwkami świetnie będzie pasować chrupiąca bagietka z masłem lub przypieczona na chrupko na patelni.

Sałatka z awokado i wędzoną rybą: składniki

  • 40 g roszponki

  • 1 dojrzałe awokado

  • 100 g wędzonego pstrąga

  • 1/2 małej cebuli

  • 6 pomidorków koktajlowych

  • 10 zielonych oliwek

  • 2 łyżki natki pietruszki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • sok z 1/2 cytryny

  • sól, pieprz

Sałatka z awokado i wędzoną rybą: przygotowanie

Sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz umieszczamy w słoiku i zakręcamy go. Wstrząsamy kilka razy, aby powstał sos winegret.

Umytą roszponkę układamy w salaterce. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy środek i kroimy miąższ na plasterki. Układamy awokado na roszponce.

Wędzoną rybę kroimy na kawałki, pomidorki na połówki, a cebulę w cienkie piórka. Dodajemy je do sałatki razem z całymi oliwkami (chociaż wedle uznania można je również pokroić, np. na połówki).

Polewamy sałatkę przygotowanym wcześniej winegretem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z awokado i wędzoną rybą: porady

Możemy podawać z grzankami lub świeżym pieczywem.

Wędzoną rybę w tej sałatce możemy dobrać wedle swojego smaku. Pstrąga może zastąpić halibut albo łosoś czy makrela.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską

Przepisy

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Czytaj więcej >
Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >
Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

Przepisy

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >
Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

Przepisy

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

Czytaj więcej >
Leczo - wakacyjny klasyk

Przepisy

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

Czytaj więcej >