Smakosze.pl
Sałatka z komosą, buraczkami i żurawiną

pixabay.com

Sałatka z komosą, buraczkami i żurawiną

19 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Potrzebna ci sałatka do obiadu? A może po prostu lubisz kolację właśnie w takiej formie? Wypróbuj zatem przepis na sałatkę z komosą, buraczkami i żurawiną.

Komosa, czyli inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to coraz popularniejsza ostatnio alternatywa dla różnych kasz i ryżu. Historia jej spożycia sięga czasów Imperium Inków, gdzie komosę ryżową jadło się tam prawie tak samo często jak kukurydzę.

Komosa jest bogata w aminokwasy i białko, zawiera też dużo zdrowych tłuszczy wielonienasyconych. Dzięki temu jest zdrowsza niż kasza gryczana!

A do czego ją podawać? Komosa może być zamiennikiem ryżu lub makaronu w zupach, pasuje do dań mięsnych i warzywnych, a nawet do dań słodkich i deserów. Znajdzie swoje miejsce zarówno w owsiance, jak i w sałatce z buraczkami i żurawiną. 

Sałatka z komosą, buraczkami i żurawiną: składniki

  • 1 szklanka surowej komosy ryżowej (quinoa)

  • ok. 300 ml bulionu warzywnego

  • 2 ugotowane i obrane buraki

  • 50 g rukoli

  • 100 g miękkiego sera 

  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny

  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca

  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego

  • 1 ćwiartka cytryny

Sałatka z komosą, buraczkami i żurawiną: przygotowanie

Komosę przepłukujemy na drobnym sicie. Odcedzamy i wsypujemy do garnka, wlewamy bulion na wysokość powyżej 1 cm powyżej poziomu komosy. Przykrywamy i zagotowujemy. Od razu zmniejszamy ogień i gotujemy aż komosa wchłonie cały płyn i będzie miękka, trwa to zwykle około 15 minut. 

Czekamy, aż komosa całkowicie ostygnie i przekładamy ją do miski, w której będziemy podawać sałatkę. Aby szybciej ostygła, możemy komosę przemieszać kilka razy lub wyłożyć najpierw na blachę do pieczenia.

Do niewielkiego słoika wlewamy olej lub oliwę, sok z cytryny, dodajemy sól oraz pieprz. Zakręcamy słoik i wstrząsamy przez chwilę aż składniki połączą się w sos winegret.

Ugotowane buraki obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce, kruszymy lub kroimy w drobne kostki. Dodajemy buraczki i ser do miski z komosą. Posypujemy sałatkę suszoną żurawiną i orzechami. 

Sałatka z komosą, buraczkami i żurawiną: porady

Do tej sałatki z komosą możemy użyć ulubionego miękkiego sera: korycińskiego, oscypka, bałkańskiego, wędzonego czy koziego. Możemy wypróbować także wegańskie zamienniki serów, które są bardzo zbliżone smakiem do oryginałów.

Buraki do tej sałatki można ugotować samodzielnie, ale można również skorzystać z buraków ugotowanych, które sprzedawane są w większości supermarketów.

Komosa ma delikatny posmak goryczki, dlatego przed przygotowywaniem warto ją przepłukać, jeżeli nie przepadamy za taką nutką w potrawach.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >