Sałatka z komosą, buraczkami i żurawiną
pixabay.com

Sałatka z komosą, buraczkami i żurawiną

Potrzebna ci sałatka do obiadu? A może po prostu lubisz kolację właśnie w takiej formie? Wypróbuj zatem przepis na sałatkę z komosą, buraczkami i żurawiną.

Komosa, czyli inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to coraz popularniejsza ostatnio alternatywa dla różnych kasz i ryżu. Historia jej spożycia sięga czasów Imperium Inków, gdzie komosę ryżową jadło się tam prawie tak samo często jak kukurydzę.

Komosa jest bogata w aminokwasy i białko, zawiera też dużo zdrowych tłuszczy wielonienasyconych. Dzięki temu jest zdrowsza niż kasza gryczana!

A do czego ją podawać? Komosa może być zamiennikiem ryżu lub makaronu w zupach, pasuje do dań mięsnych i warzywnych, a nawet do dań słodkich i deserów. Znajdzie swoje miejsce zarówno w owsiance, jak i w sałatce z buraczkami i żurawiną.

Sałatka z komosą, buraczkami i żurawiną: składniki

  • 1 szklanka surowej komosy ryżowej (quinoa)
  • ok. 300 ml bulionu warzywnego
  • 2 ugotowane i obrane buraki
  • 50 g rukoli
  • 100 g miękkiego sera
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego
  • 1 ćwiartka cytryny

Sałatka z komosą, buraczkami i żurawiną: przygotowanie

Komosę przepłukujemy na drobnym sicie. Odcedzamy i wsypujemy do garnka, wlewamy bulion na wysokość powyżej 1 cm powyżej poziomu komosy. Przykrywamy i zagotowujemy. Od razu zmniejszamy ogień i gotujemy aż komosa wchłonie cały płyn i będzie miękka, trwa to zwykle około 15 minut.

Czekamy, aż komosa całkowicie ostygnie i przekładamy ją do miski, w której będziemy podawać sałatkę. Aby szybciej ostygła, możemy komosę przemieszać kilka razy lub wyłożyć najpierw na blachę do pieczenia.

Do niewielkiego słoika wlewamy olej lub oliwę, sok z cytryny, dodajemy sól oraz pieprz. Zakręcamy słoik i wstrząsamy przez chwilę aż składniki połączą się w sos winegret.

Ugotowane buraki obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce, kruszymy lub kroimy w drobne kostki. Dodajemy buraczki i ser do miski z komosą. Posypujemy sałatkę suszoną żurawiną i orzechami.

Sałatka z komosą, buraczkami i żurawiną: porady

Do tej sałatki z komosą możemy użyć ulubionego miękkiego sera: korycińskiego, oscypka, bałkańskiego, wędzonego czy koziego. Możemy wypróbować także wegańskie zamienniki serów, które są bardzo zbliżone smakiem do oryginałów.

Buraki do tej sałatki można ugotować samodzielnie, ale można również skorzystać z buraków ugotowanych, które sprzedawane są w większości supermarketów.

Komosa ma delikatny posmak goryczki, dlatego przed przygotowywaniem warto ją przepłukać, jeżeli nie przepadamy za taką nutką w potrawach.

Następny artykuł