Sałatka z pieczonym indykiem i inne pomysły na zimowe sałatki
Nikt nie powinien mieć wątpliwości co do tego, że sałatka z pieczonym indykiem będzie niezwykle zdrowym daniem. Jest ważnym źródłem błonnika pokarmowego, poprawia trawienie, pomaga kontrolować wagę i apetyt oraz jest bogata w witaminy, minerały i antyoksydanty. Zarówno owoce, jak i warzywa mogą być użyte do przygotowania pysznej sałatki w krótkim czasie.
Wśród najzdrowszych zielonych warzyw, które można dodać do sałatki wymienia się szpinak, jarmuż, sałata, zielenina buraczana, rzeżucha. Poza tym wiele sezonowych warzyw i owoców można wykorzystać do przygotowania pysznej i zdrowej sałatki. Poniżej przedstawiamy 6 przepisów na sałatki, które można przyrządzać z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw zimą.
Sałatka z pieczonym indykiem
Do przygotowania tej sałatki potrzebujesz 100 g pieczonej piersi z indyka. Jak ją przygotować? Pierś natrzyj solą i pieprzem, dodaj odrobinę oleju. Wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż się zarumieni. Wyciągnij i zostaw do ostygnięcia.
W dużej misce przygotuj miks świeżych sałat, możesz wybrać swoje ulubione, 3 pokrojone w kostkę pomidory oraz 1 ogórek w plasterki. Przygotuj sos z 2 łyżeczek jogurtu, soli i pieprzu, odrobiny śmietany. Wrzuć pokrojonego na plasterki indyka do miski, polej sosem i zamieszaj. Sałatka jest gotowa.
Sałatka warzywna ze szpinakiem
Przygotuj w misce 100 g świeżo posiekanego szpinaku. Dodaj 1/2 filiżanki pomidorów koktajlowych (przekrojonych na pół), 1 pokrojonego w kostkę ogórka, 1 pokrojoną cebulę, 1 pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, 50 g pokruszonego sera feta i dobrze wymieszaj. Na wierzchu sałatki dodaj 1 łyżkę octu balsamicznego i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dopraw 1/2 łyżki czarnego pieprzu i soli w zależności od upodobań smakowych.
Sałatka ze słodkich ziemniaków i pieczonego indyka
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Przygotuj 3 duże pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki w dużej misce i dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżkę soli kuchennej. Do piekarnika wsadź także natartą olejem, solą i pieprzem pierś z indyka o wadze około 100 g. Przygotowane ziemniaki piecz przez 30 minut, pamiętając o tym by przewrócić je na drugą stronę w trakcie. Wyjmij z piekarnika i ostudź kawałki ziemniaków oraz indyka.
W osobnej misce przygotuj 100 g pokrojonego szpinaku, 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę, 1/3 szklanki suszonej żurawiny, 2 łyżki octu jabłkowego i 2 łyżki soku z cytryny. Do miski dodaj schłodzone, słodkie kawałki ziemniaków i wymieszaj do połączenia. Delikatnie mieszając, dodaj pokrojone awokado, 1/2 łyżki pieprzu i 1/2 łyżki soli.
Sałatka z gruszek, jabłek i orzechów włoskich
W dużej misce wymieszaj razem 2 łyżki octu z czerwonego wina, 2,5 łyżki soku pomarańczowego i 1/2 filiżanki rodzynek. Pokrój w kostkę 4 jabłka i 2 gruszki. Dodaj owoce i 2/3 filiżanki orzechów włoskich do wcześniej przygotowanej miski i skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki do połączenia. Dopraw solą i pieprzem.