Sałatka z pieczonym indykiem i inne pomysły na zimowe sałatki! 
pixabay

Sałatka z pieczonym indykiem i inne pomysły na zimowe sałatki

Nikt nie powinien mieć wątpliwości co do tego, że sałatka z pieczonym indykiem jest niezwykle zdrowym daniem.

Nikt nie powinien mieć wątpliwości co do tego, że sałatka z pieczonym indykiem będzie niezwykle zdrowym daniem. Jest ważnym źródłem błonnika pokarmowego, poprawia trawienie, pomaga kontrolować wagę i apetyt oraz jest bogata w witaminy, minerały i antyoksydanty. Zarówno owoce, jak i warzywa mogą być użyte do przygotowania pysznej sałatki w krótkim czasie.


Wśród najzdrowszych zielonych warzyw, które można dodać do sałatki wymienia się szpinak, jarmuż, sałata, zielenina buraczana, rzeżucha. Poza tym wiele sezonowych warzyw i owoców można wykorzystać do przygotowania pysznej i zdrowej sałatki. Poniżej przedstawiamy 6 przepisów na sałatki, które można przyrządzać z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw zimą.


Sałatka z pieczonym indykiem


Do przygotowania tej sałatki potrzebujesz 100 g pieczonej piersi z indyka. Jak ją przygotować? Pierś natrzyj solą i pieprzem, dodaj odrobinę oleju. Wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż się zarumieni. Wyciągnij i zostaw do ostygnięcia.


W dużej misce przygotuj miks świeżych sałat, możesz wybrać swoje ulubione, 3 pokrojone w kostkę pomidory oraz 1 ogórek w plasterki. Przygotuj sos z 2 łyżeczek jogurtu, soli i pieprzu, odrobiny śmietany. Wrzuć pokrojonego na plasterki indyka do miski, polej sosem i zamieszaj. Sałatka jest gotowa.


Sałatka warzywna ze szpinakiem


Przygotuj w misce 100 g świeżo posiekanego szpinaku. Dodaj 1/2 filiżanki pomidorów koktajlowych (przekrojonych na pół), 1 pokrojonego w kostkę ogórka, 1 pokrojoną cebulę, 1 pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, 50 g pokruszonego sera feta i dobrze wymieszaj. Na wierzchu sałatki dodaj 1 łyżkę octu balsamicznego i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dopraw 1/2 łyżki czarnego pieprzu i soli w zależności od upodobań smakowych.


Sałatka ze słodkich ziemniaków i pieczonego indyka


Rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Przygotuj 3 duże pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki w dużej misce i dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżkę soli kuchennej. Do piekarnika wsadź także natartą olejem, solą i pieprzem pierś z indyka o wadze około 100 g. Przygotowane ziemniaki piecz przez 30 minut, pamiętając o tym by przewrócić je na drugą stronę w trakcie. Wyjmij z piekarnika i ostudź kawałki ziemniaków oraz indyka.

W osobnej misce przygotuj 100 g pokrojonego szpinaku, 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę, 1/3 szklanki suszonej żurawiny, 2 łyżki octu jabłkowego i 2 łyżki soku z cytryny. Do miski dodaj schłodzone, słodkie kawałki ziemniaków i wymieszaj do połączenia. Delikatnie mieszając, dodaj pokrojone awokado, 1/2 łyżki pieprzu i 1/2 łyżki soli.


Sałatka z gruszek, jabłek i orzechów włoskich


W dużej misce wymieszaj razem 2 łyżki octu z czerwonego wina, 2,5 łyżki soku pomarańczowego i 1/2 filiżanki rodzynek. Pokrój w kostkę 4 jabłka i 2 gruszki. Dodaj owoce i 2/3 filiżanki orzechów włoskich do wcześniej przygotowanej miski i skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki do połączenia. Dopraw solą i pieprzem.


Sałatka twarogowa z guawą


Do dużej miski dodaj 1 pokrojone w kostkę jabłko, 1 pokrojoną w kostkę guawę, 1 pokrojonego w kostkę ogórka, 2 łyżki rozdrobnionego widelcem twarogu i 1 łyżkę ulubionych kiełków.


W innej misce wymieszaj miąższ z 2 daktyli z 2 łyżkami brązowego cukru i odrobiną soli. Mieszaj dokładnie, aż cukier się rozpuści. Posyp dressingiem sałatkę i podaj schłodzoną.


Sałatka na ciepło ze szpinakiem i pieczarkami

Zmieszaj 4 filiżanki pokrojonego szpinaku i 2 filiżanki pokrojonej cykorii w dużej miseczce. Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj 3 filiżanki posiekanych pieczarek, 1/4 łyżki soli i pieprzu. Gotuj do momentu, gdy grzyby zmiękną. Zdejmij z ognia i zamieszaj, dodając 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz 2 łyżki octu balsamicznego. Zalej ciepłym dressingiem przygotowany wcześniej szpinak i cykorię.

Sałatka z kozieradki


Aby przygotować dressing do sałatki, wymieszaj 1/2 szklanki octu, 1/2 szklanki ulubionego oleju, 2 łyżki musztardy, 1/4 łyżki czerwonego chilli w proszku, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę ziaren granatu. Dodaj sól, dobrze wymieszaj. Następnie posiekaj 2 pomidory i dodaj do sosu. Dodaj liście kozieradki (1 pęczek, oddzielone) i dobrze wymieszaj.

Rozgrzej 1 łyżkę oleju na nieprzywierającej patelni. Umyj 8 ząbków czosnku, dodaj na patelnię i smaż, aż czosnek stanie się równomiernie złoty i chrupiący. Podsmażony czosnek dodaj do pozostałych składników. Skończoną sałatkę skrop sokiem z cytryny.

Następny artykuł