Schab gotowany w sosie kurkowym
pixabay.com

Schab gotowany w sosie kurkowym

Sezonowe warzywa i grzyby są niezwykle cenione w każdej kuchni Świata. Kurki zaczynają pojawiać się już w czerwcu, warto więc wykorzystać ich cenne właściwości odżywcze i walory smakowe.

Schab gotowany w sosie kurkowym

Sezonowe warzywa i grzyby są niezwykle cenione w każdej kuchni na Świecie. Kurki zaczynają pojawiać się w Polsce już w czerwcu, warto więc wykorzystać ich cenne właściwości odżywcze oraz walory smakowe. Schab gotowany w sosie kurkowym to delikatnie i bardzo aromatyczne danie, które przygotować możesz zarówno na obiad, jak i rodzinną uroczystość.

Dlaczego warto jeść kurki?

Kurki zawierają duże ilości witaminy B1, która niezbędna jest do prawidłowego układu nerwowego, naczyniowo - sercowego, a także immunologicznego. Niedobór tej witaminy prowadzi do wielu niebezpiecznych dla zdrowia i życia chorób. Kurki bogate są również w beta-karoten, który wzmacnia i poprawia kondycję naszej skóry, wykazuje właściwości przeciwzmarszczkowe. Beta-karoten jest szczególnie polecany osobom, które posiadają genetyczne skłonności do wystąpienia bielactwa. Jest to choroba objawiająca się białymi plamami skórnymi spowodowanymi niedoborem naturalnego barwnika skóry. Beta-karoten również spowalnia również rozwój tej choroby.

Gotowany schab w sosie kurkowym

Aby przygotować schab w sosie kurkowym na 4 porcje, potrzebujesz:

  • 800 g schabu bez kości,
  • 300 g kurek,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • czerwoną cebulę,
  • 120 ml śmietany 18% do zup i sosów,
  • natkę pietruszki,
  • łyżkę masła,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do rozgrzanego garnka dodaj masło i pokrojoną drobno cebulę.
  2. Gdy cebula nabierze już złocistego koloru, dodaj bulion i zagotuj.
  3. Następnie do wywaru dodaj pokrojony w plastry schab i duś na małym ogniu przez godzinę.
  4. Po tym czasie dodaj pokrojone kurki, posiekaną natkę pietruszki i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  5. Na końcu dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj ją z wywarem, dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotuj do momentu zredukowania sosu.
  7. Możesz również zagęścić wywar łyżką mąki.

Schab w sosie kurkowym. Propozycja podania

Schab w sosie kurkowym będzie komponował się zarówno z ziemniakami, jak i kaszą. Polecam przygotować jednak pieczone młode ziemniaki z rozmarynem.

Ziemniaki pokrój w półksiężyce. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą z oliwek, dodaj świeży lub suszony rozmaryn, oprósz solą. Możesz dodać również kilka pokrojonych ząbków czosnku. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Następny artykuł