Smakosze.pl Przepisy Sernik, który nie tuczy. Puszysty, delikatny, w sam raz do kawy
Fot. Canva/TomekD76

Sernik, który nie tuczy. Puszysty, delikatny, w sam raz do kawy

23 września 2024

W okresach świątecznych „serniczek” jest, obok sałatki jarzynowej, jednym z symboli obżarstwa. Jednak nawet ten przepis można uczynić bardziej dietetycznym. Taki jest w prezentowanym przez nas, lekkim wariancie.

Sernik, który nie tuczy

Oczywiście, sernik, który nie tuczy, to kwadratura koła. Wszystko, co jemy, musi zawierać jakąś energię, którą następnie trzeba spalić. Jednak coś przecież jeść musimy, a człowiek nawet w spoczynku spala tyle kalorii, że można pozwolić sobie na chwilę spożywczej przyjemności.

A z tym sernikiem jest to przyjemność pierwsza klasa, nieproporcjonalna do ilości kalorii . W tym bogatym w białko przepisie unikamy najgorszych źródeł kalorii. Wykorzystujemy chudy ser i lekki słodzik oraz mąkę ryżową.

pokrojony sernik

Wszyscy mówią o tym schabie. Smakuje jak sen, idealny na obiad i kolację

Lekki sernik

Zaletą takiego sernika jest też to, że można jeść go już po przyrządzeniu. Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno . Rumiany i popękany, nie odbiega też wyglądem od swoich bardziej kalorycznych kolegów.

Składniki

  • 250 g chudego twarogu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 40 g słodzika (np. erytrytolu)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • Opcjonalnie: 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sernik z lekkiego twarogu

Do kielicha blendera wrzucamy twaróg i wybijamy jajko. Miksujemy na gładką masę . Dodajemy mąkę, słodzik, aromat i olej. Mieszamy, aż połączą się w jednolite sernikowe ciasto . Dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy ręcznie, aż będzie równomiernie rozprowadzona w masie.

Formę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Sernik pieczemy przez 25-30 minut, aż będzie rumiany z wierzchu. Studzimy w uchylonym piekarniku .

Wypróbuj też przepisy na najlepszą zupę grzybową i dynię w occie .

kawałek sernika

Stłuczony słoik w sklepie spożywczym. Przepisy są jasne, kto za to płaci
Tłumy w Biedronce. Mleko i mięso za bezcen
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy