Smakosze.pl
Sos orzechowy

pixabay.com

Sos orzechowy

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Kopeć Dorota

Udostępnij:

Sos orzechowy jest doskonałym uzupełnieniem dań kuchni azjatyckiej. Ze względu na to, że dodajemy do niego sos sojowy, jego smak wyjątkowo pasuje do dań kuchni chińskiej czy też tajskiej. Sos orzechowy świetnie komponuje się zarówno ze smakiem mięsa (szczególnie drobiu), jak i warzyw czy też azjatyckich makaronów.

Sos orzechowy.

To, jakiego masła orzechowego użyjemy w przepisie na sos, zależy wyłącznie od nas. Możemy zastosować zarówno masło całkowicie gładkie, jak i te, w których są niewielkie fragmenty orzechów.

undefined

Składniki:

·         1 łyżeczka cukru

·         250 mililitrów mleka kokosowego

·         1 łyżka stołowa soku z limonki

·         2 łyżki stołowe sosu sojowego

·         5 łyżek stołowych masła orzechowego

·         przyprawy: ½ łyżeczki kolendry, ½ łyżeczki papryczki chili, 1 łyżeczka kuminu

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy mleko kokosowe. Podczas podgrzewania dodajemy masło orzechowe. Dolewamy również sok z limonki oraz sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Po przemieszaniu wsypujemy do rondelka również cukier oraz wszystkie przyprawy.

Sos podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Pamiętajmy, aby ciągle mieszać wszystkie składniki, ponieważ istnieje ryzyko, że mogą się przypalić.

Podgrzewanie powinno trwać około 5 minut.

Gotowy sos podajemy z warzywami lub mięsem.

undefined

Sos orzechowy z czosnkiem i chili.

Składniki:

·         1 ząbek czosnku

·         1 papryczka chili suszona

·         1,5-centymetrowy kawałek imbiru świeżego

·         2 łyżki stołowe sosu sojowego

·         ¼ szklanki soku z limonki

·         ¼ szklanki wody

·         2 łyżki stołowe syropu klonowego

·         3 łyżki stołowe masła orzechowego

Przygotowanie:

Do miski wlewamy sos sojowy, sok z limonki, syrop klonowy oraz dodajemy masło orzechowy. Dokładnie mieszamy.

Na najmniejszych oczkach na tarce ścieramy imbir. Czosnek obieramy z łupki i również ścieramy go na tarce. Oba składniki dodajemy do reszty.

Papryczkę chili siekamy i także dosypujemy do miski.

Wszystko mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.

Powoli dolewamy wodę, ciągle mieszając. Sos powinien być gęsty, ale nie za bardzo. To właściwie od nas zależy, jaką konsystencję uzyskamy.

Sos umieszczamy w garnku. Lekko podgrzewamy.

Podajemy z warzywami lub mięsem.

undefined

Sos orzechowy na bazie bulionu warzywnego.

Składniki:

·         1 ząbek czosnku

·         1 łyżeczka cukru brązowego

·         1½ szklanki bulionu warzywnego

·         3 łyżki stołowe sosu sojowego ciemnego

·         2 łyżeczki soku z cytryny

·         1 łyżeczka oliwy z oliwek

·         3 łyżki stołowe masła orzechowego

·         przyprawy: sól (do smaku), ¼ łyżeczki papryki ostrej, ¼ łyżeczki kuminu

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy oliwę. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy na niego wszystkie przyprawy i mieszamy. Smażymy przez 2 minuty.

Następnie zalewamy tłuszcz z przyprawami bulionem. Od razu dodajemy również masło orzechowe.

Całość dokładnie mieszamy, gotując na niewielkim ogniu.

Dolewamy sos sojowy oraz sok z cytryny. Dosypujemy do garnka także cukier.

W międzyczasie obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Dodajemy do sosu.

Doprowadzamy go do wrzenia, ciągle mieszając. Wyłączamy, gdy sos osiągnie odpowiednią dla nas konsystencję.

Podajemy z warzywami lub z mięsem.

undefined

Sos orzechowy z orzechami ziemnymi.

Składniki:

·         1 szalotka

·         1 ząbek czosnku

·         1 łyżeczka startej skórki z limonki

·         2 łyżki stołowe cukru brązowego

·         200 mililitrów mleka kokosowego

·         70 mililitrów wody

·         2 łyżki stołowe sosu sojowego

·         125 gramów orzechów ziemnych

·         2 łyżki stołowe masła orzechowego

·         dodatkowo: sól (do smaku), olej do smażenia

Przygotowanie:

Szalotkę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy na niego szalotkę i czosnek. Smażymy 5 minut aż warzywa się zrumienią.

Orzechy ziemne siekamy na drobniejsze kawałki i dorzucamy je do warzyw. Smażymy przez 3 minuty.

Do miski wsypujemy cukier. Zalewamy go wodą i dokładnie mieszamy. Dolewamy także sos sojowy oraz mleko kokosowe. Dodajemy również masło orzechowe i skórkę z limonki. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym dodajemy sól.

Płynne składniki wlewamy na patelnię. Sos podgrzewamy na średnim ogniu. Robimy to do momentu, w którym osiągnie odpowiednią dla nas konsystencję.

Podajemy z warzywami lub z mięsem.

undefined

Smacznego!

undefined

Bibliografia:

1.      https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sos-orzechowy

2.      http://meatmyday.pl/sos-orzechowy-z-orzechow-arachidowych/

3.      https://www.wegannerd.com/2014/11/indyjski-sos-orzechowy.html

4.      https://www.zlotaproporcja.pl/2015/07/19/sos-orzechowy-satay/

undefined

Podobne artykuły

Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >