Smakosze.pl Przepisy Sposób Magdy Gessler na karpia bez ani jednej ości
canva/Magdevski

Sposób Magdy Gessler na karpia bez ani jednej ości

9 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wigilia nie obędzie się bez karpia. Najczęściej smażymy go w panierce, bo taki należy do naszych ulubionych. Jednak zawsze tym, co najbardziej w tej rybie przeszkadza, są małe ości. Dlatego przedstawimy wam sposób Magdy Gessler na karpia bez ani jednej ości. W te święta będziecie więc mogli jeść karpia dosłownie jak ciasto.

Magda Gessler jest nie tylko prowadzącą Kuchenne Rewolucje, ale też restauratorką. Ma więc spore doświadczenie w gotowaniu. Wie też doskonale, co nam wszystkim w potrawach może przeszkadzać i ma swoje sposoby na to, by pozbyć się tych problemów.

Jednym z nich są małe ości w karpiu, które bardzo trudno jest usunąć i które mogą odebrać przyjemność jedzenia tej ryby. Znana restauratorka znalazła na nie prosty sposób. Koniecznie musisz go poznać.

Sposób Magdy Gessler na karpia bez ani jednej ości

Składniki:

  • 1 średniej wielkości świeży karp

  • 2 cebule

  • sól

  • 2 jajka

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 l oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie smażonego karpia bez ości

Karpia oczyść, opłucz, podziel na dzwonka. Włóż do glinianego garnka lub plastikowej miski, oprósz solą, obłóż pokrojoną cebulą, przykryj, odstaw na noc w chłodne miejsce.

Jajka wybij do miseczki, roztrzep z odrobiną wody. Bułkę tartą wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej.

Porcje karpia oczyść z cebuli, zanurzaj w jajku, a potem obtocz w tartej bułce wymieszanej z mąką. Otrzep z nadmiaru panierki, kładź na wrzący olej.

Gdy panierka na rybie ładnie spuchnie, wyglądając jak pączek, zmniejsz ogień pod patelnią. Karpia trzymaj w gorącym oleju jeszcze ok. 5 minut. Dzięki temu znikną małe ości.

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów Magdy Gessler na potrawy wigilijne, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na uszka wigilijne , a także na wyśmienity barszcz grzybowy .

karp
karp

Źródło: canva/im a photographer and an artist

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: stylzycia-radiozet Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy