Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:50

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Magda Gessler, barszcz grzybowy
TRICOLORS/East News, screen z kanału Magdy Gessler na YouTube

Już niedługo Wigilia, czas więc zaplanować menu. Jeśli chodzi o zupy, na wieczerzy zwykle podaje się zupę grzybową lub barszcz czerwony. A może w tym roku przygotujecie zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler? Znamy jego recepturę i można się spodziewać, że będzie smakował obłędnie.

Przygotowując wigilijne potrawy, korzystamy z darów pól, jezior i lasów. Z całą pewnością na stole nie powinno zabraknąć leśnych grzybów. Dodają potrawom niepowtarzalnego aromatu, a i dom pachnie dzięki nim bardzo odświętnie.

Magda Gessler na prawdziwkach i podgrzybkach gotuje grzybowy barszcz. Lubi barszcz czysty, który podaje z łazankami i bitą śmietaną. Z pewnością warto wypróbować jej recepturę, bo kto jak kto, ale znana restauratorka zna się na rzeczy. Prezentujemy przepis pochodzący z kanału Magdy Gessler na YouTube.

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Składniki na ok. 5 l barszczu:

na wywar grzybowy:

  • 15-20 dag suszonych prawdziwków

  • 5-10 dag suszonych podgrzybków

  • 1 cebula

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • kilka goździków

  • kilka listków laurowych

na wywar warzywny:

  • duży por

  • 2 selery

  • 2 cebule

  • 3-4 pietruszki

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • kilka listków laurowych

  • sól kamienna

oraz:

  • 2 cebule

  • 10 dag masła

  • pęczek koperku

  • seler naciowy

  • sok z cytryny

  • kieliszek wódki

Przygotowanie barszczu

Grzyby opłucz, zalej zimną wodą. Dodaj przekrojoną cebulę i przyprawy, zagotuj. Gotuj kilka minut na średnim ogniu.

Na wywar z warzyw, warzywa oczyść, przekrój na 2-4 części, włóż do drugiego garnka, zalej wodą. Dodaj przyprawy, zagotuj, gotuj kilka minut.

Do gotującego się wywaru warzywnego dodaj wywar grzybowy i całość dalej gotuj. W międzyczasie posiekaj 2 cebule i zeszklij je na połowie masła, dodaj do wywaru.

Do gotującego się barszczu dodaj też pęczek koperku i przekrojony na pół seler naciowy. Gotuj całość ok. godzinę na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie.

Barszcz dopraw do smaku sokiem z cytryny. Przelej go do wazy, dodaj do niego wódkę i pozostałe masło. Wymieszaj trzepaczką, by składniki dobrze się połączyły.

Do barszczu w wazie dodaj ugotowane grzyby. Barszcz podawaj z łazankami, udekorowany łyżką bitej, niesłodkiej śmietany.

W naszym serwisie znajdziesz też inne, wigilijne przepisy Magdy Gessler. Sprawdź, jak słynna restauratorka przygotowuje barszcz czerwony, a także jak robi śledzie w oleju.

suszone grzyby
suszone grzyby

Źródło zdjęcia: canva/Mirojak75

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kanał Magdy Gessler na YouTube Zapraszamy na nasz Instagram