Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę
Już niedługo Wigilia, czas więc zaplanować menu. Jeśli chodzi o zupy, na wieczerzy zwykle podaje się zupę grzybową lub barszcz czerwony. A może w tym roku przygotujecie zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler? Znamy jego recepturę i można się spodziewać, że będzie smakował obłędnie.
Przygotowując wigilijne potrawy, korzystamy z darów pól, jezior i lasów. Z całą pewnością na stole nie powinno zabraknąć leśnych grzybów. Dodają potrawom niepowtarzalnego aromatu, a i dom pachnie dzięki nim bardzo odświętnie.
Magda Gessler na prawdziwkach i podgrzybkach gotuje grzybowy barszcz. Lubi barszcz czysty, który podaje z łazankami i bitą śmietaną. Z pewnością warto wypróbować jej recepturę, bo kto jak kto, ale znana restauratorka zna się na rzeczy. Prezentujemy przepis pochodzący z kanału Magdy Gessler na YouTube.
Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę
Składniki na ok. 5 l barszczu:
na wywar grzybowy:
15-20 dag suszonych prawdziwków
5-10 dag suszonych podgrzybków
1 cebula
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
kilka goździków
kilka listków laurowych
na wywar warzywny:
duży por
2 selery
2 cebule
3-4 pietruszki
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
kilka listków laurowych
sól kamienna
oraz:
2 cebule
10 dag masła
pęczek koperku
seler naciowy
sok z cytryny
kieliszek wódki
Przygotowanie barszczu
Grzyby opłucz, zalej zimną wodą. Dodaj przekrojoną cebulę i przyprawy, zagotuj. Gotuj kilka minut na średnim ogniu.
Na wywar z warzyw, warzywa oczyść, przekrój na 2-4 części, włóż do drugiego garnka, zalej wodą. Dodaj przyprawy, zagotuj, gotuj kilka minut.
Do gotującego się wywaru warzywnego dodaj wywar grzybowy i całość dalej gotuj. W międzyczasie posiekaj 2 cebule i zeszklij je na połowie masła, dodaj do wywaru.
Do gotującego się barszczu dodaj też pęczek koperku i przekrojony na pół seler naciowy. Gotuj całość ok. godzinę na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie.
Barszcz dopraw do smaku sokiem z cytryny. Przelej go do wazy, dodaj do niego wódkę i pozostałe masło. Wymieszaj trzepaczką, by składniki dobrze się połączyły.
Do barszczu w wazie dodaj ugotowane grzyby. Barszcz podawaj z łazankami, udekorowany łyżką bitej, niesłodkiej śmietany.
W naszym serwisie znajdziesz też inne, wigilijne przepisy Magdy Gessler. Sprawdź, jak słynna restauratorka przygotowuje barszcz czerwony, a także jak robi śledzie w oleju.
Źródło zdjęcia: canva/Mirojak75
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kanał Magdy Gessler na YouTube Zapraszamy na nasz Instagram